Pancakes z guacamole i smażonym halloumi
- 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru brązowego
- jajko
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżki masła lub oleju
- Ser halloumi grecki
Guacamole:
- 2 świeże, dojrzałe awokado
- 1 czerwona cebula
- 1 chili
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką.
Odstawić ciasto na kwadrans.
Smażyć na rozgrzanej patelni nalewając ciasto łyżką.
Składniki na guacamole zmieszać ze sobą.
Halloumi ugrillować na patelni.
Składamy: pancakes, guacamole i na wierzch ugrillowany ser.
Harira
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 2 litry wody
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry
- kilka gałązek pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- oraz do podania: kilka ćwiartek limonki lub cytryny i daktyle
Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy.
Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
Na sam koniec dodać soczewicę, wszystko porządnie wymieszać i wlać wodę. Dodać 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!). Przykryć, gotować około 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody – czerwona soczewica powinna się rozpaść, a zielona wciąż być w całych ziarenkach. Wtedy należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 -3 minuty. Na koniec spróbować, doprawić do smaku solą.
Podawać bardzo gorące, najlepiej z daktylami i limonką – limonką należy skropić zupę, a następnie jeść ją przegryzając daktylami.
Szarpanka z pitą i sałatką z marchewki na ostro
- 1,5 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 6 listków laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- Garść suszonych grzybów
- 4 białe cebule
- 6 ząbków czosnku
Pita:
- 400g mąki pszennej tortowej
- 5 gramów drożdży suszonych lub 15 gramów drożdży świeżych
- 1 niecała szklanka lekko ciepłej wody - 220 ml
- 1 łyżka delikatnej oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
Sałatka z marchewki:
- 6 dużych marchewek
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Pita: Umieść wszystkie składniki w misce i wyrób je na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 455 minut.
Sałatka: Marchew zetrzyj na malutkie słupki (przy użyciu specjalnej obieraczki lub robota kuchennego). Na starta marchewkę połóż (w jednym miejscu) czosnek i wszystkie przyprawy. Na patelni rozgrzej oliwę do granicy dymienia. Gdy oliwa będzie bardzo gorąca, zalej marchew oliwą tak aby sparzyć czosnek i przyprawy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na jakiś czas do przegryzienia się smaków.