Owoce głogu były doskonale znane naszym babciom, które wykorzystywały je by poprawić kondycję serca. Dlaczego o tym teraz? Bo to jest właśnie ten moment! To teraz można znaleźć na naszych pięknych polskich łąkach głóg. Jak wygląda, jakie ma właściwości i co z nim zrobić?
Specyfik poprawiający pracę serca
- 2 łyżki zmiażdżonych owoców głogu,
- 1 szklanka wrzątku,
- 1 łyżeczka miodu.
Zmiażdżone owoce głogu zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem 25 minut, odcedzić, dodać miód.
Stosowanie:
Specyfik ten pije się 2-3 razy dziennie między posiłkami.
Herbatka z owocami głogu działająca ochronnie na serce
- 50 g suszonych owoców głogu,
- 50 g suszonych owoców porzeczki czarnej,
(komponenty powinny mieć postać rozkruszonego suszu)
Wszystkie komponenty starannie wymieszać i umieścić w suchym pojemniku.
Stosowanie:
1 łyżkę uzyskanej mieszanki owocowej zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 20–25 minut. Odcedzić, napar pić 2–3 razy w ciągu dnia między posiłkami.