Pytanie na Śniadanie

Kulinarne ocieplacze na jesienne dni cz.2

Pancakes z guacamole i smażonym halloumi

  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru brązowego
  • jajko
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • Ser halloumi grecki

Guacamole:

  • 2 świeże, dojrzałe awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 1 chili
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką.

Odstawić ciasto na kwadrans.

Smażyć na rozgrzanej patelni nalewając ciasto łyżką.

Składniki na guacamole zmieszać ze sobą.

Halloumi ugrillować na patelni.

Składamy: pancakes, guacamole i na wierzch ugrillowany ser.


Harira

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych liści i łodyżek kolendry
  • kilka gałązek pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • oraz do podania: kilka ćwiartek limonki lub cytryny i daktyle

Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, wymieszać i dodać wszystkie przyprawy.

Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.

Na sam koniec dodać soczewicę, wszystko porządnie wymieszać i wlać wodę. Dodać 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!). Przykryć, gotować około 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody – czerwona soczewica powinna się rozpaść, a zielona wciąż być w całych ziarenkach. Wtedy należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 -3 minuty. Na koniec spróbować, doprawić do smaku solą.

Podawać bardzo gorące, najlepiej z daktylami i limonką – limonką należy skropić zupę, a następnie jeść ją przegryzając daktylami.


Szarpanka z pitą i sałatką z marchewki na ostro

  • 1,5 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 6 listków laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • Garść suszonych grzybów
  • 4 białe cebule
  • 6 ząbków czosnku

Pita:

  • 400g mąki pszennej tortowej
  • 5 gramów drożdży suszonych lub 15 gramów drożdży świeżych
  • 1 niecała szklanka lekko ciepłej wody - 220 ml
  • 1 łyżka delikatnej oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sałatka z marchewki:

  • 6 dużych marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Pita: Umieść wszystkie składniki w misce i wyrób je na gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 455 minut.

Sałatka: Marchew zetrzyj na malutkie słupki (przy użyciu specjalnej obieraczki lub robota kuchennego). Na starta marchewkę połóż (w jednym miejscu) czosnek i wszystkie przyprawy. Na patelni rozgrzej oliwę do granicy dymienia. Gdy oliwa będzie bardzo gorąca, zalej marchew oliwą tak aby sparzyć czosnek i przyprawy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na jakiś czas do przegryzienia się smaków.

Więcej na ten temat