Żebra duszone w kapuście kiszonej z grzybami
- 1,5 kg żeberek wołowych
- 4-5 cebul
- 150g grzybów suszonych
- 2 jabłka lub gruszki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 łyżki oleju lub masła
- 3 łyżki miodu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Ok 1 l soku jabłkowego
- Sól, pieprz, papryka, majeranek, kminek do smaku, ziele, liść laurowy
Żeberka podzielić na porcje, obsmażyć na oleju lub smalcu z obu stron.
Cebule obieram, kroję w plasterki i podsmażam na oleju.
Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na dno garnka wkładam kapustę kiszoną i namoczone wcześniej grzyby, podsmażoną cebulę, jabłka, ziele angielskie, listki i wędzona paprykę. Mieszam dokładnie. Dolewam sok jabłkowy. Na kapuście układam żeberka.
Wstawiam do piekarnika w przykrytym garnku lub duszę na małym ogniu ok 2 godziny, aż żeberka staną się miękkie i delikatne tak samo jak kapusta.
Miękkie żeberka można wyjąć z kapusty a samą kapustę podprawić zasmażką.
Schab w kawałku z ognia z ziemniakami z ogniska
Składniki dla 3-4 osób
- 1 kg schabu bez kości
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju
- 3kg małych ziemniaków
Pikle:
- 1 czerwona cebula
- ¼ kapusty czerwonej
- 1 marchew
Zalewa:
- 2,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
Schab – mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 2-3 godziny.
Tak przygotowane mięso umieścić nad ogniem, zrumienić i odłożyć poza ogień w tzw. strefę spokojną. Można to przygotować w naczyniu żaroodpornym wciąż na ogniu. Dopiec mięso do 62C wewnątrz.
Ziemniaki wrzucić do żaru na ok 35 minut. Kiedy zmiękną obrać i podać z mięsem.
Pikle: Warzywa na pikle pokroić w cząstki podobnej wielkości.
Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Odstawić do wystudzenia.
Pierogi z wędzonym twarogiem i skwarkami podane z sosem pieprzowym
Ciasto na pierogi:
- 400g mąki pszennej
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- ½ szklanki ciepłej wody
- 3-4 łyżki roztopionego masła
Nadzienie:
- 100g ulubionych grzybów
- 200g wędzonego twarogu
- 300g mielonej słoniny, boczku, podgardla
- 2 duże cebule
Do podania:
- ½ kostki masła
- Pęczek świeżych ziół – szałwia, natka pietruszki
- Sól, pieprz do smaku
Ciasto – składniki zagnieść kilka minut na gładko, zawinąć w folie spożywcza i umieścić w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka i napełnić nadzieniem z kaszy i twarogu.
Pierogi gotować krótko w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
Podać z palonym masłem i siekanymi ziołami.
Grzyby oczyścić, podsmażyć z siekaną cebulą i wystudzić. Połączyć i twarogiem. Masę doprawić finalnie do smaku i schłodzić.
Skwarki– na średnio rozgrzaną patelnie wrzuć mielone i pokrojone kawałki słoniny, boczki i podgardla. Smaż mieszając tylko okazjonalnie – to gwarancja, że będą chrupiące. Gotowymi skwarkami polać pierogi i oprószyć obficie ziołami.
Pieczona główka kapusty nadziewana mięsem i kaszą
- 1 główka kapusty
- 250g ulubionego mielonego mięsa – u mnie mieszane
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 seler
- pełna łyżeczka soli,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka tymianku,
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki
- 100g kaszy gryczanej
- Ok 1 kg przecieru z pomidorów
- 1 cebula
- Garść majeranku, sól, pieprz, czosnek, olej, ocet do smaku
Kasze ugotować w lekko osolonej wodzie i wystudzić.
Wyciąć głąb z kapusty oraz wyjąć odrobinę kapusty z wnętrza tak, aby powstała przestrzeń do nadzienia. Pozostałą kapustę drobno posiekać i dodać do masy.
Mięso połączyć z siekaną cebulą, kaszą, tartymi warzywami i pozostałością kapusty. Masę doprawić i umieścić w kapuście. Zatkać wyciętym głąbem i umieścić w piekarniku 180 C na ok 2 godziny. Idealnie upiec z dodatkiem pary lub wlać ok 1 l bulionu do naczynia podczas pieczenia.
Sos – w rondlu zeszklić siekaną cebulę, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić finalnie do smaku i podać z pieczoną kapustą.
Podpłomyki z duszoną golonką i warzywami podane z sałatką z kiszonych ogórków
Podpłomyki:
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Golonki:
- 2 golonki wieprzowe– mogą być bez kości
- 1 cebula
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 ciemne piwo
- Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku
Sałatka:
- 500g kiszonych ogórków
- 1 łyżka musztardy
- 1 czerwona cebula
- Garść siekanych ziół – koperek, natka pietruszki
- Olej rzepakowy
Podpłomyki – w naczyniu połączyć mąkę z solą i dolewając gorącą wodę mieszać łyżką. Po chwili dodać kefir i dokładnie połączyć składniki. Ciasto odłożyć na 30 minut pod przykryciem. Wystudzone ciasto rozwałkować cienko i uprażyć na suchej patelni na złoto z obu stron.
Golonka – oczyścić i natrzeć przyprawami. Tak przygotowaną obsmażyć na złoto i dusić w garnku z tartymi warzywami i przyprawami z dodatkiem wody i ciemnego piwa ok 2 godziny.
Kiedy zmięknie poszarpać i podać z podpłomykiem.
Sałatka – ogórki poszatkować i połączyć z pokrojoną cebulą, musztardą i siekanymi ziołami. Dodać siekane zioła i doprawić finalnie do smaku.