Pytanie na Śniadanie

Ekologiczna sielanka kulinarna cz.2

Żebra duszone w kapuście kiszonej z grzybami 

  • 1,5 kg żeberek wołowych 
  • 4-5 cebul 
  • 150g grzybów suszonych 
  • 2 jabłka lub gruszki 
  • 1 kg kiszonej kapusty 
  • 4 łyżki oleju lub masła 
  • 3 łyżki miodu  
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • Ok 1 l soku jabłkowego 
  • Sól, pieprz, papryka, majeranek, kminek do smaku, ziele, liść laurowy 

Żeberka podzielić na porcje, obsmażyć na oleju lub smalcu z obu stron.  

Cebule obieram, kroję w plasterki i podsmażam na oleju. 

Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. 

Na dno garnka wkładam kapustę kiszoną i namoczone wcześniej grzyby, podsmażoną cebulę, jabłka, ziele angielskie, listki i wędzona paprykę. Mieszam dokładnie. Dolewam sok jabłkowy. Na kapuście układam żeberka. 

Wstawiam do piekarnika w przykrytym garnku lub duszę na małym ogniu ok 2 godziny, aż żeberka staną się miękkie i delikatne tak samo jak kapusta. 

Miękkie żeberka można wyjąć z kapusty a samą kapustę podprawić zasmażką.


Schab w kawałku z ognia z ziemniakami z ogniska

Składniki dla 3-4 osób 

  • 1 kg schabu bez kości 
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 3kg małych ziemniaków 

Pikle:

  • 1 czerwona cebula 
  • ¼ kapusty czerwonej 
  • 1 marchew 

Zalewa:

  • 2,5 szklanki wody 
  • 1 szklanka octu jabłkowego 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki soli 
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego 

Schab – mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 2-3 godziny. 

Tak przygotowane mięso umieścić nad ogniem, zrumienić i odłożyć poza ogień w tzw. strefę spokojną. Można to przygotować w naczyniu żaroodpornym wciąż na ogniu. Dopiec mięso do 62C wewnątrz. 

Ziemniaki wrzucić do żaru na ok 35 minut. Kiedy zmiękną obrać i podać z mięsem. 

Pikle: Warzywa na pikle pokroić w cząstki podobnej wielkości. 

Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Odstawić do wystudzenia.


Pierogi z wędzonym twarogiem i skwarkami podane z sosem pieprzowym

Ciasto na pierogi:

  • 400g mąki pszennej 
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 
  • ½ szklanki ciepłej wody 
  • 3-4 łyżki roztopionego masła 

Nadzienie:

  • 100g ulubionych grzybów 
  • 200g wędzonego twarogu 
  • 300g mielonej słoniny, boczku, podgardla 
  • 2 duże cebule 

Do podania:

  • ½ kostki masła 
  • Pęczek świeżych ziół – szałwia, natka pietruszki 
  • Sól, pieprz do smaku 

Ciasto – składniki zagnieść kilka minut na gładko, zawinąć w folie spożywcza i umieścić w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka i napełnić nadzieniem z kaszy i twarogu. 

Pierogi gotować krótko w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.

Podać z palonym masłem i siekanymi ziołami. 

Grzyby oczyścić, podsmażyć z siekaną cebulą i wystudzić. Połączyć i twarogiem. Masę doprawić finalnie do smaku i schłodzić. 

Skwarki– na średnio rozgrzaną patelnie wrzuć mielone i pokrojone kawałki słoniny, boczki i podgardla. Smaż mieszając tylko okazjonalnie – to gwarancja, że będą chrupiące. Gotowymi skwarkami polać pierogi i oprószyć obficie ziołami.  


Pieczona główka kapusty nadziewana mięsem i kaszą  

  • 1 główka kapusty  
  • 250g ulubionego mielonego mięsa – u mnie mieszane 
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 1 seler 
  • pełna łyżeczka soli, 
  • łyżka majeranku, 
  • łyżeczka tymianku, 
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, 
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • 100g kaszy gryczanej 
  • Ok 1 kg przecieru z pomidorów 
  • 1 cebula 
  • Garść majeranku, sól, pieprz, czosnek, olej, ocet do smaku 

Kasze ugotować w lekko osolonej wodzie i wystudzić. 

Wyciąć głąb z kapusty oraz wyjąć odrobinę kapusty z wnętrza tak, aby powstała przestrzeń do nadzienia. Pozostałą kapustę drobno posiekać i dodać do masy.

Mięso połączyć z siekaną cebulą, kaszą, tartymi warzywami i pozostałością kapusty. Masę doprawić i umieścić w kapuście. Zatkać wyciętym głąbem i umieścić w piekarniku 180 C na ok 2 godziny. Idealnie upiec z dodatkiem pary lub wlać ok 1 l bulionu do naczynia podczas pieczenia.

Sos – w rondlu zeszklić siekaną cebulę, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić finalnie do smaku i podać z pieczoną kapustą.

 

Podpłomyki z duszoną golonką i warzywami podane z sałatką z kiszonych ogórków 

Podpłomyki:

  • 1 szklanka wrzątku 
  • 2 szklanki mąki pszennej  
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli 

Golonki:

  • 2 golonki wieprzowe– mogą być bez kości 
  • 1 cebula 
  • 1 pęczek włoszczyzny 
  • 1 ciemne piwo  
  • Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku 

Sałatka:

  • 500g kiszonych ogórków 
  • 1 łyżka musztardy  
  • 1 czerwona cebula 
  • Garść siekanych ziół – koperek, natka pietruszki 
  • Olej rzepakowy 

Podpłomyki – w naczyniu połączyć mąkę z solą i dolewając gorącą wodę mieszać łyżką. Po chwili dodać kefir i dokładnie połączyć składniki. Ciasto odłożyć na 30 minut pod przykryciem. Wystudzone ciasto rozwałkować cienko i uprażyć na suchej patelni na złoto z obu stron. 

Golonka – oczyścić i natrzeć przyprawami. Tak przygotowaną obsmażyć na złoto i dusić w garnku z tartymi warzywami i przyprawami z dodatkiem wody i ciemnego piwa ok 2 godziny. 

Kiedy zmięknie poszarpać i podać z podpłomykiem. 

Sałatka – ogórki poszatkować i połączyć z pokrojoną cebulą, musztardą i siekanymi ziołami. Dodać siekane zioła i doprawić finalnie do smaku.

Więcej na ten temat