Pytanie na Śniadanie

Smaki Lubelszczyzny cz.2

Zupa grzybowa na zakwasie domowym z chrzanem 

  • mieszanka grzybów 
  • ok 500g lokalnych grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki, maitake, shitake) 
  • 2 marchewki 
  • 1 duża cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • ¼ główki selera 
  • 2 pietruszki 
  • 2 laski selera naciowego 
  • Olej do smażenia 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • natka pietruszki 
  • Świeży tarty chrzan do smaku 

Warzywa w kostkę, będą pływały w zupie. Warzywa podsmażyć na oleju. Zalać wodą, wody ma być tyle aby przykryło warzywa. Dodać czosnek, ziele, liść. Grzyby odpowiednio pokroić, upiec w piekarniku, dodać do zupy. Zagotować. Dodać zakwas, chrzan, zagotować. Gotować na wolnym ogniu 5-10min. Doprawić do smaku i dodać siekaną natkę. 

Zakwas do żurku nastawiamy 5 dni wcześniej 

  • 150g mąki żytniej 
  • 500ml wody 
  • 3 ząbki czosnku  
  • Kilka ziaren ziela i listków laurowych 

Łączymy składniki w czystym, wyparzonym słoiku, trzymamy w cieple 5 dni, codziennie mieszamy. 


Lędźwian z wędzonym serem

  • 200g lędźwianu 
  • 100g cebuli 
  • 2 ząbki czosnku  
  • 50ml piwa ciemnego
  • 50g masła 
  • Ok 500ml wody albo wywaru (mięsny lub warzywny) 
  • olej z lnianki zwany rydzowym  
  • ok 300g wędzonego twarogu  
  • 100g natki pietruszki 
  • Ok 500g schabu rasy puławskiej 
  • sól, pieprz do smaku 

Lędźwian namoczyć 12 godzin wcześniej.  

Schab przyprawić, zapakować próżniowo i ugotować sous vide w temperaturze 62stopnie przez 2 godziny lub grillować.  

Wolno gotowany schab kroimy na plastry, solimy i pieprzymy z każdej strony. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię żeliwną grillową i karmelizujemy z obu stron. 

Cebulkę podsmażyć, dodać czosnek, lędźwian, podsmażyć jeszcze chwilę. Dodać sól. I podlewać wodą i mieszać, gdy lędźwian wchłania wodę, dolewać jej więcej aż lędźwian będzie gotowy. Aby wykończyć danie, do patelni z lędźwianem dodajemy siekaną natkę, i ser twarogowy, zostawiamy trochę sera do posypania po wierzchu. Polewamy olejem rydzowym. Obok układamy schab. Lędźwian może być daniem wege, idealnie pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. 


Śliwki zapiekane w koglu moglu z porterem bałtyckim 

  • 500g dojrzałych śliwek  
  • 5 andrutów  
  • 60g cukru pudru 
  • 120g żółtek  
  • 20ml ciemnego piwa typu porter bałtycki 

Śliwki drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i porterem na puszystą pianę. Śliwki wykładamy na andrut, polewamy koglem-moglem.  

Całość zapiekamy w piekarniku 190 C 6 minut do zarumienienia. 

Więcej na ten temat