Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - cebularz lubelski

Cebularz lubelski 

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego 
  • 25 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 duże jajko 
  • 1 łyżeczka soli 
  • dodatkowo: 1 rozmącone jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem 

Nadzienie: 

  • 2 duże cebule, pokrojone w grubą kostkę 
  • 3 łyżki maku 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka soli 

Pokrojoną w grubą kostkę cebulę zeszklić na maśle. Po chwili dodać mak i doprawić solą. 

Ciasto: drożdże połączyć z cukrem i odrobina ciepłej wody. Kiedy ruszą dodać do mąki razem z masłem, reszta mleka i masłem. Ugnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte lekko zagnieść, podzielić na małe porcje, uformować kulki i lekko rozciągnąć lub rozwałkować. Posmarować rozmąconym jajem, robić lekkie wgłębienie na środku i wypełnić je nadzieniem. 

Upiec ok. 25 minut w temperaturze 180ºC. 

Więcej na ten temat