Omlet z kurkami
- 3 jajka
- 1 garść kurek
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka mąki
- 1 cebulka dymka
- 1 łyżka masła
- 0,5 kulki mozzarelli
- świeżo mielony pieprz
- sól
Kurki oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni z połową łyżki masła zeszklić cebulkę. Dodać kurki i podsmażyć, a następnie zdjąć na talerz. Do miski dodać jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz do smaku, i dokładnie wymieszać trzepaczką, aby napowietrzyć omlet. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię z resztą masła. Po 30 s środek omletu przemieszać szpatułką i jeszcze raz rozprowadzić masę. Kiedy omlet zacznie się ścinać dodać kurki z cebulką oraz porwaną mozzarellę. Gotowy omlet złożyć na pół, zsunąć na talerz i podawać.