Pytanie na Śniadanie

Jajecznica lub omlet z kurkami

Omlet z kurkami  

  • 3 jajka 
  • 1 garść kurek 
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30% 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 cebulka dymka 
  • 1 łyżka masła 
  • 0,5 kulki mozzarelli 
  • świeżo mielony pieprz 
  • sól 

Kurki oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni z połową łyżki masła zeszklić cebulkę. Dodać kurki i podsmażyć, a następnie zdjąć na talerz. Do miski dodać jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz do smaku, i dokładnie wymieszać trzepaczką, aby napowietrzyć omlet. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię z resztą masła. Po 30 s środek omletu przemieszać szpatułką i jeszcze raz rozprowadzić masę. Kiedy omlet zacznie się ścinać dodać kurki z cebulką oraz porwaną mozzarellę. Gotowy omlet złożyć na pół, zsunąć na talerz i podawać.

Więcej na ten temat