Tarta francuska, pomidory, ricotta, pesto
- 1 op. Ciasta francuskiego
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 50 g startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- Skórka z 1 cytryny
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- Pieprz, sól
- Kilka kolorowych pomidorów
- Oliwa
- Tymianek
- słoiczek domowego pesto
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie nakłuwamy widelcem. Ostrym nożem wycinamy po bokach ramkę. Tak jakbyśmy chcieli zaznaczyć 1 cm rant.
Twaróg mieszamy z parmezanem, jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem, natką i skórką z cytryny.
Pomidory kroimy w plastry. Możemy je delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawiamy je solą, pieprzem, płatkami czosnku i listkami tymianku.
Płat ciasta francuskiego pieczemy w piecu ok 10-12 min (210C - lub wg instrukcji na op.), aż lekko urośnie i delikatnie się zezłości. Następnie wyciągamy go z pieca i smarujemy serkiem. Układamy doprawione pomidory i pieczemy kolejne 15-20 min.
Tartę dekorujemy listkami bazylii, świeżo tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Risotto pomidorowe z kurczakiem i konfitowanymi pomidorkami
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 4 łyżki oliwy
- 300 g ryży do risotto - arborio lub carnaroli
- 180 g pomidorów
- 70 ml białego wina
- 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka niesolonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g masła
- 100 g parmezanu
- Ew. 2 udka z kurczaka
- Kiść pomidorków koktajlowych
Pomidory, bulion i koncentrat zmiksuj na gładko. Możesz całość przelać przez sito. Bulion pomidorowy podgrzej.
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek, zamieszaj. Dodaj ryż. Chwilę podduś zamieszaj.
Ryż podlej białym winem. Odparuj, a następnie podlej 1/3 bulionu. Zamieszaj. Rozwój mu wchłonąć. Pamiętaj by ryż był ciągle zakryty bulionem.
Sukcesywnie dodawaj bulion w miarę jak ryż będzie chłonął płyn. Kiedy będzie już niemal gotowy, dodaj masło, parmezan, pieprz i sól.
Risotto możesz podawać solo lub np. Ze smażonym udkiem z kurczaka lub/i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
Rigatoni z kurkami, pancetta i pomidorami koktajlowymi
- 80 g dobrego boczku lub pancetty
- 200 g oczyszczonych kurek
- 200 g Pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml białego wina
- 50 g masła
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Natka pietruszki
- 200 g dobrego makaronu - np. rigatoni
- 100 g parmezanu
Makaron gotuj wedle instrukcji na opakowaniu - al dente w mocno osolonej wodzie.
Na patelnie wrzuć kurki i pancette. Kurki lekko odparują, a boczek zacznie się topić. Podsmaż całość kilka chwil do uzyskania lekko złocistej barwy. Dodaj białe wino, odparuj. Dodaj pomidory, masło, drobno siekaną natkę pietruszki i pieprz.
Ugotowany makaron wrzuć do sosu. Podduś razem jeszcze kilka chwil. Możesz dodać odrobinę wody z pod gotowania makaronu i trochę parmezanu. Powstanie piękna emulsja.
Kaponata z pieczonych pomidorów
- 2 pomidory
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- Garść czarnych oliwek
- 8 łyżek oliwy
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki
Pomidory przekrój na pół. Bakłażana ponakłuwaj widelcem. Warzywa posól i natrzyj oliwą.
Warzywa piecz w piecu rozgrzanym do 220 C, aż do uzyskania ciemnej barwy.
Po tym czasie paprykę wsadź do metalowej miski i szczelnie zafoliuj folią do żywości by zaparowała.
Z bakłażana wydrąż miąższ i drobno posiekaj, analogicznie zrób z pomidorem. Zaparzoną paprykę obierz ze skórki i dopraw - solą pieprzem, octem i oliwą. Do kaponaty dodaj oliwki i natkę pietruszki.
Podawaj z grillowanym chlebem.