Tabule z czarnej soczewicy z kolorowymi pomidorami
- 100 g czarnej soczewicy Beluga
- 400 g kolorowych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka kolendry
- 1-2 ząbki czosnku
- Szczypta chili
- Sok z 1/2 cytryny
- Kilka łyżek dobrej oliwy
- Pieprz, sól
Namocz soczewicę przez noc. Zmień wodę. Pogotuj ją ok 2-3 min. Powinna być al dente. Odcedź. Możesz też po gotowaniu, a przed odcedzeniem zahartować ją w zimnej wodzie.
Cebule pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki i kolendrę posiekaj. Czosnek utrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Pomidory pokrój ząbkowanym nożem w grubą kostkę.
W misce połącz wszystkie składniki. Sałatkę dopraw solą i pieprzem.
Caprese z twarożkiem i kolorowymi pomidorami + cevice z labraxa
- Kilka kolorowych pomidorów
- 1 mała czerwona cebula
- 1 op. Kremowego serka śniadaniowego - typu Bieluch
- Kilka łyżek dobrej oliwy
- Bazylia
- Pieprz, sól
- Ew. Pesto
- 1 łyżka octu balsamico
- 4 łyżki oliwy
- Łyżeczka cukru
Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w pióra. Przełóż je do metalowej miski i dopraw, solą, pieprzem , cukrem, oliwą i octem.
Pomidory ułóż na talerzu, na nich układaj kąski sera. Całość udekoruj bazylią i piórkami z czerwonej cebuli.
Cevice
- 1 filet z labraxa
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 limonka
- 1 cytryna
- Szczypta chili
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3 łyżki oliwy
- Łyżeczka sosu sojowego
- Kilka pomidorów koktajlowych
- Ew. Łyżeczka selera naciowego pokrojona w kostkę
- 2 łyżki świeżo siekanej kolendry
- Sałata rzymska
Cebulę pokrój w kostkę. Rybę także. Dopraw ją intensywnie sokiem z cytryny i limonki, imbirem, chili i oliwą.
Do sałatki dodaj pomidory pokrojone w kostkę, seler naciowy i kolendrę. Odstaw na 5 min do zamarynowania.
Podawaj w liściach sałaty rzymskiej.