Pytanie na Śniadanie

Aromatyczne śniadanie według Grzegorza Łapanowskiego

Tabule z czarnej soczewicy z kolorowymi pomidorami

  • 100 g czarnej soczewicy Beluga
  • 400 g kolorowych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Szczypta chili
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Kilka łyżek dobrej oliwy
  • Pieprz, sól

Namocz soczewicę przez noc. Zmień wodę. Pogotuj ją ok 2-3 min. Powinna być al dente. Odcedź. Możesz też po gotowaniu, a przed odcedzeniem zahartować ją w zimnej wodzie.

Cebule pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki i kolendrę posiekaj. Czosnek utrzyj na tarce na drobnych oczkach.

Pomidory pokrój ząbkowanym nożem w grubą kostkę.

W misce połącz wszystkie składniki. Sałatkę dopraw solą i pieprzem.


Caprese z twarożkiem i kolorowymi pomidorami + cevice z labraxa

  • Kilka kolorowych pomidorów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 op. Kremowego serka śniadaniowego - typu Bieluch
  • Kilka łyżek dobrej oliwy
  • Bazylia
  • Pieprz, sól
  • Ew. Pesto
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 4 łyżki oliwy
  • Łyżeczka cukru

Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w pióra. Przełóż je do metalowej miski i dopraw, solą, pieprzem , cukrem, oliwą i octem.

Pomidory ułóż na talerzu, na nich układaj kąski sera. Całość udekoruj bazylią i piórkami z czerwonej cebuli.


Cevice

  • 1 filet z labraxa
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • Szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • Łyżeczka sosu sojowego
  • Kilka pomidorów koktajlowych
  • Ew. Łyżeczka selera naciowego pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki świeżo siekanej kolendry
  • Sałata rzymska

Cebulę pokrój w kostkę. Rybę także. Dopraw ją intensywnie sokiem z cytryny i limonki, imbirem, chili i oliwą.

Do sałatki dodaj pomidory pokrojone w kostkę, seler naciowy i kolendrę. Odstaw na 5 min do zamarynowania.

Podawaj w liściach sałaty rzymskiej.

Więcej na ten temat