Pytanie na Śniadanie

Kuchnia bałkańska według Lorka i Ałbeny Grabowskiej cz.1

Faszerowany cevap z bryndzą, talaretki ziemniaczane z białą cebulą

  • 250g mielonego mięsa wołowego
  • 250g mielonego mięsa jagnięcego
  • 10 ml wywaru warzywnego
  • 20 ml wody gazowanej
  • 50g cebuli drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz, chilli, papryka słodka
  • świeża, posiekana pietruszka
  • 200g bryndzy
  • 50g serka śmietankowego
  • 1 drobno posiekane chilli

Wszystkie składniki wymieszaj, aż uzyskasz lepką konsystencję, odstaw na kilka godzin do lodówki.

Składniki wymieszaj i farsz gotowy.

Z 1/2 przygotowanej masy mięsnej uformuj owal, na środek ułóż 1/2 farszu i owiń go mięsem z każdej strony – cevap ma mieć kształt grubej kiełbasy. Grilluj każdą stronę do uzyskania złoto-brązowego koloru.

3-4 ziemniaki pokrój na plasterki, polej oliwą z oliwek, przypraw solą, pieprzem, chilli, czosnkiem i rozmarynem, grilluj każdą stronę aż zmięknie.

Do serwowania dodaj białą cebulę pokrojoną na cienkie plasterki.


Łopatka jagnięca z pieczonymi warzywami

  • 1 łopatka jagnięca
  • 20 ząbków czosnku bez łupinki
  • posiekany świeży rozmaryn (2 gałązki)
  • posiekana świeża mięta (20 liści)
  • płatki chilli
  • 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Warzywa:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 cukinia
  • 2 duże ziemniaki

Mięso natnij nożem i do każdej powstałej dziury włóż ząbek czosnku.

Składniki wymieszaj, uzyskanym dressingiem natrzyj łopatkę jagnięcą. Odstaw na noc do lodówki.

Na drugi dzień przełóż łopatkę do tacki do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsiusza, ustaw opcje grzania góra-dól, włóż termosondę do mięsa i piecz aż w mięsa uzyska odpowiednią temperaturę:

54 stopni - rare

58 stopni - medium rare

62 stopni - medium

72 stopni - well done

Warzywa pokrój na 3-4 cm kawałki, polej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i piecz w piekarniku przez godzinę, razem z łopatką jagnięcą.

Do serwowania mięso wyłóż na warzywa, dodatkowo danie można podać z z jogurtem, świeżą miętą i pistacjami.


Sałatka z grillowanym kurczakiem, grillowany papryki, pomidory i feta

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól i pieprz
  • 3 grillowane czerwone papryki pokrojone w plasterki
  • 100g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na 1/2
  • natka pietruszki drobno posiekana
  • natka koperku drobno posiekana
  • 200 g sera fety
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki miodu

Dodatkowo:

  • roszponka, prażone orzechy włoskie

Kurczaka zamarynuj w wyżej wymienionej mieszance przypraw i odstaw na co najmniej 30 minut. Grill rozgrzej na średnim ogniu i wyłóż na niego pierś z kurczaka. Grilluj każdą stronę aż uzyska złocisty kolor.

Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na roszponkę ułóż 4 łyżki paprykowej mieszanki, połóż grillowaną pierś z kurczaka, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i udekoruj świeżym koperkiem.

Więcej na ten temat