Pytanie na Śniadanie

Lebioda - jadalny chwast, który doskonale sprawdzi się w kuchni

Każdy ją zna, ale nie każdy wie co można z nią zrobić. Przez wielu traktowana jak chwast, może okazać się przydatna niczym warzywo. Lebioda, czyli komosa biała, bo o niej mowa, może odegrać istotną rolę w naszej kuchni.

KASZA Z KOMOSY

Do tego dania używamy kwiatów z komosy – nasiona komos są dość drobne i wysypują się z kwiatów po ich zbrązowieniu

Składniki:

  • 1 szklanka kwiatów z komosy
  • sól

Zagotowujemy 2 szklanki wody, solimy ją. Dodajemy kwiaty komosy, gotujemy 10 minut. Odcedzamy.

Kaszę można jeść samodzielnie z sosami, używać jako nadzienia np. do gołąbków. Ale uwaga – osoby z chorobami reumatycznymi nie powinny nadużywać komos ze względu na zawartość kwasu szczawiowego.


LIŚCIE Z KOMOSY A'LA SZPINAK

  • garść liści komosy
  • sól
  • sok z cytryny
  • oliwa

Liście komosy blanszujemy (jeśli są starsze gotujemy kilka minut). Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Liście możemy też udusić na patelni z czosnkiem i cebulą.

Więcej na ten temat