Zapobiegają miażdżycy, chronią przed zawałem i wspierają pracę mózgu - takie są jabłka. Jak mówią Anglicy "jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" (an apple a day keeps the doctor away). Dietetycy zalecają jedzenie dwóch jabłek dziennie. Rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Jakie jeszcze właściwości mają jabłka i co możemy z nich przygotować?
Jabłka wytrawne faszerowane kaszą kuskus i serem feta
- 4 jabłka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- sok z cytryny
- masło
- sól, pieprz do smaku
- 100 g kaszy kuskus
- 100 g sera feta
Jabłka umyj, odetnij kapelusz, wydrąż gniazdo. Kasze ugotuj z łyżką masła. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój oliwki, suszone pomidory i ser feta. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku. Wydrążone jabłka wypełnij kaszą z dodatkami, przykryj kapeluszem i piecz 20 min w temperaturze 180 C.
Krążki jabłka owinięte ciastem francuskim
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- cukier brązowy
- cynamon
- 1 jajko
Jabłka pokrój na plasterki i wytnij środki. Ciasto francuskie rozwiń, potnij w paski i owiń plasterki jabłek - przewlekaj przez otwór po gnieździe nasiennym. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmaruj rozbitym jajem i posyp cukrem z cynamonem. Piecz ok. 20 minut w 180 C.
Pudding jabłkowy
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 260 g startego jabłka
- 100 ml śmietanki
- herbatniki
- cukier brązowy
- masło
Wysmaruj foremki masłem i posyp cukrem. Na dnie połóż herbatniki. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszaj i wlej do foremek. Piecz ok. 20 min w temp. 200 C.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 jabłka
- 2 cebule
- mąka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Jabłka pokrój w ósemki, cebulę w duże kawałki. Wątróbkę umyj i osusz. Przypraw solą i pieprzem. Wątróbkę obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż wątróbkę do jednej minuty na każdą stronę, aż nabierze ładnego, brązowego wyglądu. Na tej samej patelni chwilkę podsmaż jabłka z cebulą. Do garnka nalej trochę gorącej wody i włóż podsmażoną wątróbkę. Dodaj jabłka i cebulę, przypraw solą i pieprzem. Przykryj garnek pokrywką i duś około 10-15 minut. Gdy wątróbka jest miękka, ściągnij garnek z ognia i podawaj.
Ciasteczka owsiane z jabłkiem
- 180 g mąki orkiszowej
- 120 g płatków owsianych
- 120 g jabłek pokrojonych w drobną kostkę
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 115 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
- 160 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Odłóż na bok. W drugiej misce, za pomocą miksera, połącz masło z cukrem. Dodaj jajko i wanilię. W trzeciej misce połącz pokrojone jabłko z sokiem z cytryny. Następnie, połącz miski z suchymi i mokrymi składniki, a potem dodaj jabłka z cytryną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Piekarnik nastaw na 180 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nabierz ciasto za pomocą łyżki i uformuj ciasteczka. Spłaszcz je lekko łyżeczką. Piecz około 15 minut.
Brownie z jabłkiem
- 150 g rozpuszczonego masła
- 160 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
- 75 g kakao
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g kawałeczków gorzkiej czekolady
- 150 g starych lub pokrojonych w kostkę jabłek
Do miski wlej roztopione masło i cukier. Mieszaj do połączenia. Dodaj jajka i ubijaj przez około 2 minuty. Mąkę i kakao przesiej i dodaj do miski. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj kuleczki czekoladowe i jabłka. Wymieszaj. Piekarnik nastaw na 150 C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i wyrównaj. Piecz przez 40-45 minut. Brzegi ciasta będą chrupiące, a środek pozostanie lepki.