Pytanie na Śniadanie

Knedle na słodko i wytrawnie cz.1

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajo
  • 200 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g śliwek
  • ok 50 g cukru
  • łyżeczka soli

Zaczynamy od przygotowania śliwek: myjemy je, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestki.

Ciasto:

Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie, ok. 25 minut – do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i studzimy. Przeciśnięte ziemniaki przekładamy na stolnicę. Robimy w nich wgłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy mąkę, szczyptę soli i zagniatamy na jednolitą masę.

Formowanie: część ciasta odcinamy, formujemy z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę. Ciasto lepimy nad śliwką i nadajemy całości kulisty kształt.

Knedle umieścić na tacy perforowanej i wstawić do piekarnika.

Kolejno wybrać gotowanie wspomagane, słodkie wypieki, knedle i uparować 30 minut.


CZESKIE KNEDLIKI Z BITKAMI WIEPRZOWYMI

Ciasto:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Bitki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
  • liście laurowe
  • kilka kuleczek ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 3/4 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Ciasto:

Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto.

Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki).

W piekarniku wybierz program gotowanie na parze, full steam, 90 C, 25 minut.

Ugotowane knedle podawaj pokrojone plastry, od razu (na ciepło).

Gorące knedle najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim tworząc pętelkę.

Bitki:

Karkówkę pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawami i po chwili obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zrumienione odkładać na talerz a na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, czosnek, dodać obsmażona karkówkę i wypełnić wodą – tylko aby przykryć powierzchnię mięsa. Dusić pod przykryciem ok 60 minut.

Poszatkowaną kapustę podsmażyć w rondlu z przyprawami. Kiedy lekko zmięknie dodać ocet, cukier, sól i uzupełnić odrobiną wody. Dusić ok 20 minut mieszając


KNEDLE Z TWAROGU Z KARMELIZOWANYMI OWOCAMI

  • 500 g chudego twarogu
  • ok 150 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 120 g cukru
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • kilka śliwek
  • do dekoracji – borówki, maliny

Twaróg przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z mąką, cukrem i jajkami. Z podanej masy wyrób rękami ciasto. Odrywaj małe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj z niego w dłoniach kulki. Gotowe ułożyć na blasze perforowanej i parować 30 minut. W piekarniku ustaw program gotowanie na parze, full steam, umieścić tacę z knedlami w piekarniku, uzupełnij wodę w szufladzie i ustaw czas 35 minut.

Owoce karmelizowane:

pokrojone w różne cząstki dodać na mocno rozgrzaną patelnie. Podrzucając dodać odrobine cukru lub miodu. Powinny nabrać złocistego koloru, ale być wciąż jędrne. Udekorować miękkimi owocami i podać do knedli.

Więcej na ten temat