Pytanie na Śniadanie

Śniadaniowa pizza z jajkami

PIZZA TURECKA Z JAJKIEM, SEREM I WARZYWAMI

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 1,5 szkl. wody

Dodatki:

  • 2 awokado
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g miękkiego sera koziego lub fety
  • 1 mozzarella
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 4 jaja
  • sól, pieprz, płatki chilli

Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy w robocie do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Formujemy kulę, wstawiamy do natłuszczonej miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawić ciasto na noc do lodówki. Jeżeli rosło w lodówce wyjmujemy je na pół godziny przed pieczeniem, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.

Awokado i cebulę pokroić w plastry, pomidorki pokroić na połówki – połączyć z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 230ºC.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko na kształt pizzy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej pizzy rozkładamy dodatki i pieczemy w 230 C ok 6 minut. Wyjmujemy i wbijamy na powierzchnie jaja. Dopiec kolejne 4 minuty.

Więcej na ten temat