PIZZA TURECKA Z JAJKIEM, SEREM I WARZYWAMI
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 1,5 szkl. wody
Dodatki:
- 2 awokado
- sok z ½ cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 100 g miękkiego sera koziego lub fety
- 1 mozzarella
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 4 jaja
- sól, pieprz, płatki chilli
Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy w robocie do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Formujemy kulę, wstawiamy do natłuszczonej miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawić ciasto na noc do lodówki. Jeżeli rosło w lodówce wyjmujemy je na pół godziny przed pieczeniem, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
Awokado i cebulę pokroić w plastry, pomidorki pokroić na połówki – połączyć z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 230ºC.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko na kształt pizzy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej pizzy rozkładamy dodatki i pieczemy w 230 C ok 6 minut. Wyjmujemy i wbijamy na powierzchnie jaja. Dopiec kolejne 4 minuty.