Pieczony ser Brie z karmelizowaną cebulą i bekonem
Składniki na 4 osoby:
- 1 cały ser Brie,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 białe cebule,
- 6 plasterków bekonu,
- 1 francuska bagietka
Bekon smaż lub piecz w piekarniku aż będzie ekstra chrupiący. Schłodź go i pokrój drobno. Karmelizuj pocięte w piórka cebule na oliwie przez około 20 minut. dodaj cukier i smaż dalej kilka minut. Ułóż cebulę i bekon na serze i wstaw go do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 10 minut. Serwuj z bagietką. Gotowe
Dip z pieczonego sera Fontina
- 800 g miękkiego sera Fontina (lub Tallegio),
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu,
- 1 łyżeczka soli w płatkach,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1 francuska bagietka
Rozgrzej piekarnik z funkcją górnego grilla i ułóż blisko źródła ciepła kratkę z piekarnika. Pokrój w kostkę ser (bez skórki) i włóż do żeliwnego naczynia. Skrop ser oliwą. Wymieszaj w moździerzu zmiażdżony czosnek, tymianek i rozmaryn a następnie posyp mieszanką ser. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw naczynie pod grill i piecz około 6 minut. Serwuj z bagietką. Gotowe
Zupa z pieczonych ryb i fenkuła
- 1 l bulionu rybnego
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 2 filety z sandacza lub dorsza
- 6 pieczarek
- 100 ml śmietanki 36%
- 80 g mrożonych borowików
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 500 g puree ziemniaczanego
- Koperek
- Ew. Estragon
- 2 cytryny
Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek, borowiki i pieczarki pokrojone w półplasterki. Na tym etapie możesz dodać białe wino i je odparować.
Duszone grzyby podlej bulionem. Zagotuj. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny i koperkiem.
Do gorącej zupy dodaj filety pokrojone w kostkę i zaparz je w zupie.
Gorącą zupę podawaj z puree ziemniaczanym.
Pierogi z wędzonym pstrągiem
- 400 g mąki pszennej
- Sól
- 180 g wody
- 800 g ugotowanych utłuczonych ziemniaków
- 200 g karmelizowanej cebuli
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 wędzony pstrąg
- Sól
- Pieprz
- Koperek
- Szczypiorek
- Kwaśna śmietana 18%
Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i całość zalej bardzo gorącą wodą. Wyrób ciasto i odstaw pod przykryciem na ok. 20 min. Po tym czasie wybór raz jeszcze. Tym razem do gładkiej elastycznej konsystencji.
Utłuczone ziemniaki połącz z karmelizowaną cebulą, pokruszonym twarogiem i dokładnie przebraną wędzoną rybą.
Farsz intensywnie dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą.
Sklej pierogi i gotuj je w osolonym wrzątku, aż wypłyną i jeszcze moment.
Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną, koperkiem, otartą skórką z cytryny i kwaśną śmietaną.
Sałatka z kopru włoskiego z wędzonym pstrągiem i ziemniakami
- 1 filet z wędzonego pstrąga
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 szalotka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
- Sok z cytryny
- Ew. Natka pietruszki
- Pieprz, sól
- Koper włoski
- Oliwa
- Migdały całe
- Ew. Pomarańcza
Szalotkę drobno siekamy. Ziemniaka kroimy w grubą kostkę. Pstrąga dzielimy/ rwiemy na mniejsze kawałki.
Rybę, ziemniaki i szalotkę, mieszamy z majonezem i musztardą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, drobno siekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny.
Sok z cytryny łączymy z oliwą. Doprawiamy. Koper włoski kroimy jak najcieniej i łączymy z dressingiem.
Migdały możemy upiec, a następnie kroimy je na w poprzek orzecha na 4 części. Będą grube i chrupiące. Jeśli mamy na podorędziu możemy też dodać filety lub cząstki z pomarańczy. Obrazę ze skóry rzecz jasna.
Na spodzie talerza układamy sałatkę ziemniaczaną z wędzoną rybą, a na niej usadawiamy lekką, orzeźwiającą i chrupiącą sałatkę z kopru włoskiego.