Pytanie na Śniadanie

Sery i ryby w roli głównej cz.2

Pieczony ser Brie z karmelizowaną cebulą i bekonem

Składniki na 4 osoby: 

  • 1 cały ser Brie, 
  • 1 łyżka brązowego cukru, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 białe cebule, 
  • 6 plasterków bekonu, 
  • 1 francuska bagietka

Bekon smaż lub piecz w piekarniku aż będzie ekstra chrupiący. Schłodź go i pokrój drobno. Karmelizuj pocięte w piórka cebule na oliwie przez około 20 minut. dodaj cukier i smaż dalej kilka minut. Ułóż cebulę i bekon na serze i wstaw go do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 10 minut. Serwuj z bagietką. Gotowe


Dip z pieczonego sera Fontina

  • 800 g miękkiego sera Fontina (lub Tallegio), 
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 1 łyżka świeżego tymianku, 
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, 
  • 1 łyżeczka soli w płatkach, 
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu, 
  • 1 francuska bagietka

Rozgrzej piekarnik z funkcją górnego grilla i ułóż blisko źródła ciepła kratkę z piekarnika. Pokrój w kostkę ser (bez skórki) i włóż do żeliwnego naczynia. Skrop ser oliwą. Wymieszaj w moździerzu zmiażdżony czosnek, tymianek i rozmaryn a następnie posyp mieszanką ser. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw naczynie pod grill i piecz około 6 minut. Serwuj z bagietką. Gotowe


Zupa z pieczonych ryb i fenkuła

  • 1 l bulionu rybnego 
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2 filety z sandacza lub dorsza
  • 6 pieczarek
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 80 g mrożonych borowików
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 500 g puree ziemniaczanego
  • Koperek
  • Ew. Estragon
  • 2 cytryny

Na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodaj czosnek, borowiki i pieczarki pokrojone w półplasterki. Na tym etapie możesz dodać białe wino i je odparować. 

Duszone grzyby podlej bulionem. Zagotuj. Dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny i koperkiem. 

Do gorącej zupy dodaj filety pokrojone w kostkę i zaparz je w zupie. 

Gorącą zupę podawaj z puree ziemniaczanym. 

 

Pierogi z wędzonym pstrągiem

  • 400 g mąki pszennej
  • Sól
  • 180 g wody
  • 800 g ugotowanych utłuczonych ziemniaków
  • 200 g karmelizowanej cebuli
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 wędzony pstrąg
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Kwaśna śmietana 18%

Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i całość zalej bardzo gorącą wodą. Wyrób ciasto i odstaw pod przykryciem na ok. 20 min. Po tym czasie wybór raz jeszcze. Tym razem do gładkiej elastycznej konsystencji. 

Utłuczone ziemniaki połącz z karmelizowaną cebulą, pokruszonym twarogiem i dokładnie przebraną wędzoną rybą. 

Farsz intensywnie dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. 

Sklej pierogi i gotuj je w osolonym wrzątku, aż wypłyną i jeszcze moment. 

Pierogi podawaj z kwaśną śmietaną, koperkiem, otartą skórką z cytryny i kwaśną śmietaną. 

 

Sałatka z kopru włoskiego z wędzonym pstrągiem i ziemniakami

  • 1 filet z wędzonego pstrąga
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • Sok z cytryny
  • Ew. Natka pietruszki
  • Pieprz, sól
  • Koper włoski
  • Oliwa
  • Migdały całe
  • Ew. Pomarańcza

Szalotkę drobno siekamy. Ziemniaka kroimy w grubą kostkę. Pstrąga dzielimy/ rwiemy na mniejsze kawałki. 

Rybę, ziemniaki i szalotkę, mieszamy z majonezem i musztardą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, drobno siekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny. 

Sok z cytryny łączymy z oliwą. Doprawiamy. Koper włoski kroimy jak najcieniej i łączymy z dressingiem. 

Migdały możemy upiec, a następnie kroimy je na w poprzek orzecha na 4 części. Będą grube i chrupiące. Jeśli mamy na podorędziu możemy też dodać filety lub cząstki z pomarańczy. Obrazę ze skóry rzecz jasna. 

Na spodzie talerza układamy sałatkę ziemniaczaną z wędzoną rybą, a na niej usadawiamy lekką, orzeźwiającą i chrupiącą sałatkę z kopru włoskiego. 

Więcej na ten temat