Pytanie na Śniadanie

Ciasta i ciasteczka jogurtowe na każdą okazję

Jeśli szukamy lekkich i niskokalorycznych słodkości, to takie są właśnie ciasta i ciasteczka jogurtowe. Do tego są pyszne, puszyste i łatwe w przerządzeniu.

CIASTO JOGURTOWE

  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 450 g mąki pszennej
  • 3 jaja M
  • 20 ml soku z cytryny
  • 15 g proszku do pieczenia

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Jogurt mieszamy z olejem i sokiem z cytryny. W osobnej misce łączymy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Do ubitej masy jajecznej dodajemy suche składniki na przemian z mokrymi. Dokładnie łączymy. Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 7 x 37 cm, posypujemy owocami i pieczemy przez 60 minut w 180*C.


PLACUSZKI JOGURTOWE

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja M
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • borówki amerykańskie

Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt oraz olej. Dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Łączymy składniki przy pomocy rózgi kuchennej. Smażymy na rozgrzanym oleju pod przykryciem. Placki dekorujemy jogurtem i borówkami.


CIASTKA JOGURTOWE

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajo M 50 g cukru pudru
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g truskawek

Truskawki kroimy na drobne kawałki. Jajko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło, mąkę, proszek, posiekaną czekoladę oraz jogurt. Łączymy składniki, zgniatając jednolite ciasto. Formujemy kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wtykamy truskawki. Pieczemy w 180*C przez około 18 minut.


MUFFINKI JOGURTOWE

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jaja M
  • 100 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 ml soku z cytryny
  • 1 duże jabłko

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Jogurt mieszamy z olejem i sokiem z cytryny. W osobnej misce łączymy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Do ubitej masy jajecznej dodajemy suche składniki na przemian z mokrymi. Dokładnie łączymy. Ciasto wylewamy do foremek, posypujemy kawałkami jabłka i kruszonką. Pieczemy w 180*C przez około 25 minut.


KRUSZONKA

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 g masła 82%
  • 5 g cynamonu

Wszystkie składniki łączymy, rozcierając między palcami.

Więcej na ten temat