Pytanie na Śniadanie

Mleczna kuchnia Joli Kleser cz.1

Naleśniki z twarogiem zapiekane w śmietanie 

Naleśniki: 

  • mleko 250 ml 
  • 2 łyżki roztopionego masła 
  • mąka pszenna 250g 
  • 2 łyżki cukru 
  • 250 ml wody 
  • 2 jajka 

Nadzienie: 

  • 200 g twarogu 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
  • 1 łyżka cukru 

Sos do zapiekania naleśników: 

  • 2 jajka 
  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 1 łyżka cukru 
  • kardamon do smaku 

Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj i odstaw na min 15 min. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni na rumiano. Twaróg wymieszaj z cukrem i śmietaną. Przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zwiń i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalej mieszaniną jajeczną. Jajka wymieszane ze śmietanką i cukrem z kardamonem. Zapiekaj 15 min w temperaturze 180 st.


Maślankowe racuchy z owocami 

  • 300 ml maślanki 
  • jogurt naturalny 200 ml 
  • masło rozpuszczone 2 łyżki 
  • 2 jajka 
  • 16 łyżek mąki pszennej 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • borówki 100g 
  • orzechy włoskie 50 g 

Wszystkie składniki na racuchy wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni na rumiano. Podawaj z jogurtem i orzechami.


Serowe croissanty z gruszką 

  • masło 50 g 
  • ser żółty 10 plastrów 
  • croissanty 5 szt. 
  • gruszka 5 szt. 
  • tymianek w doniczce 
  • dżem pomarańczowy lub figowy 

Croissanty przekrój na pół, posmaruj masłem i wyłóż plastrami sera oraz gruszki. Zapiekaj w piekarniku 200 st. 10 min. Podawaj z dżemami.

Więcej na ten temat