Naleśniki z twarogiem zapiekane w śmietanie
Naleśniki:
- mleko 250 ml
- 2 łyżki roztopionego masła
- mąka pszenna 250g
- 2 łyżki cukru
- 250 ml wody
- 2 jajka
Nadzienie:
- 200 g twarogu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka cukru
Sos do zapiekania naleśników:
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- kardamon do smaku
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj i odstaw na min 15 min. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni na rumiano. Twaróg wymieszaj z cukrem i śmietaną. Przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zwiń i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalej mieszaniną jajeczną. Jajka wymieszane ze śmietanką i cukrem z kardamonem. Zapiekaj 15 min w temperaturze 180 st.
Maślankowe racuchy z owocami
- 300 ml maślanki
- jogurt naturalny 200 ml
- masło rozpuszczone 2 łyżki
- 2 jajka
- 16 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- borówki 100g
- orzechy włoskie 50 g
Wszystkie składniki na racuchy wymieszaj i smaż na rozgrzanej patelni na rumiano. Podawaj z jogurtem i orzechami.
Serowe croissanty z gruszką
- masło 50 g
- ser żółty 10 plastrów
- croissanty 5 szt.
- gruszka 5 szt.
- tymianek w doniczce
- dżem pomarańczowy lub figowy
Croissanty przekrój na pół, posmaruj masłem i wyłóż plastrami sera oraz gruszki. Zapiekaj w piekarniku 200 st. 10 min. Podawaj z dżemami.