Pytanie na Śniadanie

Inspirujące pomysły na dania obiadowe ze śliwkami cz.2

Ciepła sałatka ze śliwkami, orzechami, serem kozim, szynką dojrzewającą i kaszkę kukurydzianą

  • 500 g śliwek
  • 2-3 łyżki miodu
  • 100 g prażonych orzechów włoskich
  • 150 g szynki dojrzewającej
  • Ok. 200 g zielonych liści sałat
  • 200 g kaszki kukurydzianej
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, 
  • tymianek, 
  • oliwa, 
  • cukier 
  • musztarda, 
  • sok z cytryny do smaku
  • Pieczywo pełnoziarniste – cienkie plastry

Śliwki wydrylować, podzielić na połówki lub mniejsze i skarmelizować na patelni z miodem.

Orzechy uprażyć. Sałatę wypłukać i poszarpać.

Kaszkę kukurydzianą ugotować. W lekko osolonej wodzie z 1 łyżką masła i solą.

Ugotowaną przełożyć do naczynia i schłodzić. Zimną kaszkę pokroić w plastry i ugrillować.

Składniki ułożyć artystycznie na półmisku.

Dressing – w małym naczyniu ubić oliwę z musztardą, sokiem z cytryny i cukrem – polać gotową sałatkę.

Kromki chleba uprażyć na patelni z odrobiną oliwy na złoto i chrupko.


Pieczone żebro wieprzowe w sosie śliwkowym, ryż smażony z jajkiem i dymką

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych

Marynata: 

  • 500 g drylowanych śliwek
  • Ok. 100 ml sosu sojowego 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 3-4 pomidory
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę 
  • 2 łyżki oleju 
  • Sól, pieprz, chilli do smaku
  • 500 g ryżu basmati
  • 4 jaja
  • Pęczek dymki
  • Olej sezamowy
  • Sos sojowy

Żeberka podzielić na porcje i uparować w piekarniku ok. 60 minut w 90 C.

W międzyczasie skarmelizować śliwki, połączyć z posiekanymi pomidorami i resztą przypraw. Uzupełnić wodą i wolno dusić ok. 30 minut. Lekko zmiksować. Uparowane żeberka połączyć z gorącym sosem i dusić ok. 15 minut.

Ryż ugotować i lekko wystudzić. W patelni podgrzać olej, usmażyć rozmącone jaja, dodać ryż, olej sezamowy i sos sojowy. Podrzucić na patelni chwilę, połączyć z siekanym sezamem.


Grillowana karkówka z glazurą śliwkową podana z kapustą duszoną ze śliwkami

  • 1 kg plastrów karkówki
  • 300 g śliwek
  • 100 ml octu winnego 
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie 1 łyżka musztardy
  • Kapusta
  • 500 g brukselki
  • 300 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Laska cynamonu

Glazura śliwkowa – drylowane śliwki pokroić drobno, połączyć w rondlu z octem, olejem, czosnkiem, miodem i musztardą. Zagotować i zmiksować. 

Karkówkę pokroić w plastry, oprószyć sola, pieprzem i odrobina oleju. Ugrillować obracając ok. 20 minut. Gotową posmarować obficie glazurą i jeszcze chwile grillować, aby się skarmelizowała.

Kapusta – brukselkę krótko obgotować, pokroić na połówki. Śliwki wydrylować i pokroić na połówki. Na patelni podsmażyć cynamon, śliwki, dodać przygotowaną brukselkę. Podrzucić na patelni kilka razy i połączyć z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Krótko podgrzać. Podać z mięsem.

Więcej na ten temat