Ciepła sałatka ze śliwkami, orzechami, serem kozim, szynką dojrzewającą i kaszkę kukurydzianą
- 500 g śliwek
- 2-3 łyżki miodu
- 100 g prażonych orzechów włoskich
- 150 g szynki dojrzewającej
- Ok. 200 g zielonych liści sałat
- 200 g kaszki kukurydzianej
- 300 ml wody
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz,
- tymianek,
- oliwa,
- cukier
- musztarda,
- sok z cytryny do smaku
- Pieczywo pełnoziarniste – cienkie plastry
Śliwki wydrylować, podzielić na połówki lub mniejsze i skarmelizować na patelni z miodem.
Orzechy uprażyć. Sałatę wypłukać i poszarpać.
Kaszkę kukurydzianą ugotować. W lekko osolonej wodzie z 1 łyżką masła i solą.
Ugotowaną przełożyć do naczynia i schłodzić. Zimną kaszkę pokroić w plastry i ugrillować.
Składniki ułożyć artystycznie na półmisku.
Dressing – w małym naczyniu ubić oliwę z musztardą, sokiem z cytryny i cukrem – polać gotową sałatkę.
Kromki chleba uprażyć na patelni z odrobiną oliwy na złoto i chrupko.
Pieczone żebro wieprzowe w sosie śliwkowym, ryż smażony z jajkiem i dymką
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
- 500 g drylowanych śliwek
- Ok. 100 ml sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3-4 pomidory
- 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz, chilli do smaku
- 500 g ryżu basmati
- 4 jaja
- Pęczek dymki
- Olej sezamowy
- Sos sojowy
Żeberka podzielić na porcje i uparować w piekarniku ok. 60 minut w 90 C.
W międzyczasie skarmelizować śliwki, połączyć z posiekanymi pomidorami i resztą przypraw. Uzupełnić wodą i wolno dusić ok. 30 minut. Lekko zmiksować. Uparowane żeberka połączyć z gorącym sosem i dusić ok. 15 minut.
Ryż ugotować i lekko wystudzić. W patelni podgrzać olej, usmażyć rozmącone jaja, dodać ryż, olej sezamowy i sos sojowy. Podrzucić na patelni chwilę, połączyć z siekanym sezamem.
Grillowana karkówka z glazurą śliwkową podana z kapustą duszoną ze śliwkami
- 1 kg plastrów karkówki
- 300 g śliwek
- 100 ml octu winnego
- 100 ml oleju
- 2 łyżki miodu
- Sok z 1 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- Opcjonalnie 1 łyżka musztardy
- Kapusta
- 500 g brukselki
- 300 g śliwek węgierek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- Sok z ½ cytryny
- Sól, pieprz do smaku
- Laska cynamonu
Glazura śliwkowa – drylowane śliwki pokroić drobno, połączyć w rondlu z octem, olejem, czosnkiem, miodem i musztardą. Zagotować i zmiksować.
Karkówkę pokroić w plastry, oprószyć sola, pieprzem i odrobina oleju. Ugrillować obracając ok. 20 minut. Gotową posmarować obficie glazurą i jeszcze chwile grillować, aby się skarmelizowała.
Kapusta – brukselkę krótko obgotować, pokroić na połówki. Śliwki wydrylować i pokroić na połówki. Na patelni podsmażyć cynamon, śliwki, dodać przygotowaną brukselkę. Podrzucić na patelni kilka razy i połączyć z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Krótko podgrzać. Podać z mięsem.