Pytanie na Śniadanie

Placki ziemniaczane według Braci Budnik cz.4

Placki ziemniaczane z patisonami i cukinią 

  • 0,5kg ziemniaków 
  • 2 patisony 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 cebula 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • Olej do smażenia 

Patisona wydrążyć i obrać ze skórki, ziemniaki również obrać i umyć. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, patisona zetrzeć na drobne wiórka. Ziemniaki powinny odcieknąć na sitku, patisona należy odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać cebulę, jajka, pieprz i sól (według uznania) oraz odciśniętego patisona. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Oleju powinno być dosyć dużo. Odsączać na papierowym ręczniku.


Placek ziemniaczany z blachy 

  • 1kg ziemniaków 
  • 3 jajka 
  • 300g boczku wędzonego 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżka oleju 
  • 100g mąki 

Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na oleju. Bo-czek kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli i przesmażamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar wody. Do ziemniaków wbijamy jaja, dodajemy przyprawy, cebule i boczek, mieszamy. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy i oprószamy bułką tar-tą, wykładamy masę ziemniaczaną. Pieczemy do ok 1,5 godziny w 180st.


Placek po zbójnicku 

Placek: 

  • 1/2 kg ziemniaków 
  • 1/2 łyżki mąki pszennej 
  • 1/4 cebuli 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia 

Gulasz: 

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 
  • 100 g parzonego lub gotowanego boczku 
  • 1 duża cebula 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 papryka 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki smalcu (lub oliwy) 
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć) 
  • ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 listki laurowe 
  • 3 ziela angielskie 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 200 g pieczarek 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki 

Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać boczek i cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut. W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać smalec (lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować. Zawartość garnka doprawić mieloną papryką i jeśli mamy czosnkiem niedźwiedzim. Wlać gorący bulion w ilości aby za-kryło składniki. Dodać sos sojowy, ziele angielskie i listek lau-rowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki. Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę pod-smażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.

Więcej na ten temat