Placki ziemniaczane z patisonami i cukinią
- 0,5kg ziemniaków
- 2 patisony
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Patisona wydrążyć i obrać ze skórki, ziemniaki również obrać i umyć. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, patisona zetrzeć na drobne wiórka. Ziemniaki powinny odcieknąć na sitku, patisona należy odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać cebulę, jajka, pieprz i sól (według uznania) oraz odciśniętego patisona. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Oleju powinno być dosyć dużo. Odsączać na papierowym ręczniku.
Placek ziemniaczany z blachy
- 1kg ziemniaków
- 3 jajka
- 300g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 100g mąki
Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na oleju. Bo-czek kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli i przesmażamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar wody. Do ziemniaków wbijamy jaja, dodajemy przyprawy, cebule i boczek, mieszamy. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy i oprószamy bułką tar-tą, wykładamy masę ziemniaczaną. Pieczemy do ok 1,5 godziny w 180st.
Placek po zbójnicku
Placek:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- sól
- 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
Gulasz:
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 100 g parzonego lub gotowanego boczku
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 1 papryka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki smalcu (lub oliwy)
- 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
- ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać boczek i cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą łyżkę oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut. W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać smalec (lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować. Zawartość garnka doprawić mieloną papryką i jeśli mamy czosnkiem niedźwiedzim. Wlać gorący bulion w ilości aby za-kryło składniki. Dodać sos sojowy, ziele angielskie i listek lau-rowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki. Na patelni dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę pod-smażyć mieszając. Przełożyć do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.