Pytanie na Śniadanie

Pyszna i treściwa kuchnia wojskowa cz.3

Pieczony schab z kością faszerowany gruyerem i boczkiem

  • 25 cm schabu z kością
  • 10 grubych plastrów boczku wędzonego, parzonego
  • 10 plastrów sera gruyer
  • 20 cebulek szalotek
  • Szklanka musztardy dijon
  • Szklanka śmietany 18%

Schab z kością nacinam w grube plastry tak aby powstał grzebień (około 9-10 plastrów o grubości 2,5 cm). Każdy kawałek mięsa smaruję musztardą dijon. W powstałe kieszenie wkładam po plastrze wędzonego, parzonego boczku i sera gruyere (lub innego ulubionego sera, który się dobrze topi). Na spód naczynia żaroodpornego wkładam małe cebuliki. Układam na nich schab. W misce robię mieszaninę śmietany i musztardy. Całą pieczeń obkładam utworzonym sosem. Naczynie szczelnie zamykam folią aluminiową. Wstawiam na 2 godziny do pieca nagrzanego do 180 stopni. Serwuję z ulubioną kaszą.


Żeberka w miodzie

  • 1kg żeberek
  • Pół szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 20dag łuskanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • Olej słonecznikowy
  • Sól

W misce mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, ocet balsamiczny, miód i czosnek przeciśnięty przez praskę. Żeberka dzielimy na części i przekładamy do marynaty. Zostawiamy najlepiej na noc w lodówce. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy krótka żeberka z obu stron. Na patelnię wlewamy bulion. Przykrywamy i dusimy do miękkości (około 1 – 1,5h). W międzyczasie prażymy orzechy z solą w piekarniku nagrzanym do 180st przez 5 minut. Tłuczemy je w moździerzu i na koniec dodajemy do sosu. Orzechy zagęszczą sos. Podajemy z ulubiona kaszą.


Polędwiczka wieprzowa w kurkach

  • Dwie polędwiczki wieprzowe
  • 250g oczyszczonych kurek
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki natki pietruszki

Polędwiczkę oczyszczamy z białych błonek. Kroimy w 2cm plastry. Rozbijamy lekko pięścią. Intensywnie pieprzymy i solimy z dwóch stron. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię, luźno aby kawałki mięsa się nie dotykały. Smażymy 3 minuty z jednej strony i dosmażamy z drugiej około 2 minuty. Zdejmujemy mięso na ciepły talerz. Przykrywamy folią aluminiową. Na tę samą patelnię dajemy łyżkę masła, wrzucamy oczyszczone i osuszone kurki. Smażymy je partiami w nie dużych ilościach. Nie chcemy aby grzyby puściły wodę. Po ułożeniu ich na patelni, nie mieszamy. Nie poruszamy patelnią. Ręce wkładamy do kieszeni 😉. Gdy kurki widocznie się zrumienią z jednej strony, mieszamy je. Dosmażamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z patelni. I smażymy kolejne grzyby. Gdy grzyby mamy już usmażone, na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę. Podsmażamy na złoto. Dodajemy wszystkie grzyby. Lekko podsmażamy razem. Solimy i pieprzymy do smaku. Do grzybów dajemy 3 łyżki śmietany. Mieszamy, podgrzewamy, wlewamy wszystkie soki, które się wydzieliły z usmażonego mięsa. Mięso przekładamy do kurkowego sosu. Dekorujemy dużą ilością natki z pietruszki. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami.

Więcej na ten temat