Tawa Kulcha Delhi Style czyli Indyjska Pita z Świeżą Kolendrą i czarnuszką
- 300 g mąki pszennej
- 50 g jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 100 ml wody
- garść świeżej kolendry pokrojonej
- czarnuszka
Roztrzepujemy w kubku jogurt, wodę i olej.
Następnie mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Formujemy w mieszaninie dołek i wlewamy do niego roztrzepany wczesniej jogurt, a następnie za pomocą palców lub widelca zaczynamy łączyć suche i mokre składniki.
Zagniatamy ciasto przez 3-5 minut, aż stanie się ono miękkie i elastyczne (gdyby się kleiło, posmaruj dłonie olejem).
Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do fermentacji na 4-5 godzin, a po tym czasie jeszcze raz zagniatamy przez 2-3 minuty.
Dzielimy ciasto na 6-8 kulek, każdą wałkujemy na placuszek o średnicy 10-12 cm. Dobrze wyrobione ciasto nie potrzebuje podsypywania.
Posypujemy każdy placuszek kolendrą i czarnuszką.
Tradycyjnie pieczemy pity w piecu TANDOOR lub piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut, do przyrumienienia. Drugi, szybki sposób - wrzucamy na patelnię, skrapiamy wodą, przykrywamy i pieczemy przez 10-20 sekund. Z drugą stroną postępujemy podobnie.
Sabich
- 1 bakłażan
- 4 chlebki pita
- 4 jajka ugotowane na twardo
- hummus
- tahini
- sałata
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 dymka
- 1½ łyżeczki siekanej natki pietruszki
do tahini:
- sok z cytryny
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sól
Pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj drobno posiekaną dymkę, natkę pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i odstaw.
Sos tahini:
- 100 g pasty tahini
- 80 ml wody
- 20 ml soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta soli
Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Wymieszaj go w miseczce z tahini, solą, wodą i sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt intensywny, dodaj jeszcze 1-2 łyżki wody i sok z drugiej połówki cytryny. Odstaw.
Zrób kieszonkę w chlebie pita. Wysmaruj ją sosem tahini, hummusem, ułóż na niej na zmianę bakłażana i jajka. Dodaj sałatkę i jeszcze trochę sosu z tahini.