Pytanie na Śniadanie

Pita - jak upiec ją w domu i co włożyć do środka?

Tawa Kulcha Delhi Style czyli Indyjska Pita z Świeżą Kolendrą i czarnuszką

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml wody
  • garść świeżej kolendry pokrojonej
  • czarnuszka

Roztrzepujemy w kubku jogurt, wodę i olej.

Następnie mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

Formujemy w mieszaninie dołek i wlewamy do niego roztrzepany wczesniej jogurt, a następnie za pomocą palców lub widelca zaczynamy łączyć suche i mokre składniki.

Zagniatamy ciasto przez 3-5 minut, aż stanie się ono miękkie i elastyczne (gdyby się kleiło, posmaruj dłonie olejem).

Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do fermentacji na 4-5 godzin, a po tym czasie jeszcze raz zagniatamy przez 2-3 minuty.

Dzielimy ciasto na 6-8 kulek, każdą wałkujemy na placuszek o średnicy 10-12 cm. Dobrze wyrobione ciasto nie potrzebuje podsypywania.

Posypujemy każdy placuszek kolendrą i czarnuszką.

Tradycyjnie pieczemy pity w piecu TANDOOR lub piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut, do przyrumienienia. Drugi, szybki sposób - wrzucamy na patelnię, skrapiamy wodą, przykrywamy i pieczemy przez 10-20 sekund. Z drugą stroną postępujemy podobnie.


Sabich

  • 1 bakłażan
  • 4 chlebki pita
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • hummus
  • tahini
  • sałata
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 dymka
  • 1½ łyżeczki siekanej natki pietruszki

do tahini:

  • sok z cytryny
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól

Pomidory i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj drobno posiekaną dymkę, natkę pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i odstaw.


Sos tahini:

  • 100 g pasty tahini
  • 80 ml wody
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli

Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Wymieszaj go w miseczce z tahini, solą, wodą i sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt intensywny, dodaj jeszcze 1-2 łyżki wody i sok z drugiej połówki cytryny. Odstaw.


Zrób kieszonkę w chlebie pita. Wysmaruj ją sosem tahini, hummusem, ułóż na niej na zmianę bakłażana i jajka. Dodaj sałatkę i jeszcze trochę sosu z tahini.

Więcej na ten temat