Pytanie na Śniadanie

Kulinarny pojedynek na kotlety drobiowe cz.3

Idealny de volaille z piersi kurczaka z warzywami z woka

  • 2 piersi z kurczaka, 
  • 50 g miękkiego masła, 
  • 1/2 pęczka koperku lub pietruszki 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 jajka, 
  • bułka tarta i mąka do obtoczenia, 
  • olej rzepakowy do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku 
  • papryka czerwona, zielona i żółta, 
  • czerwona cebula, 
  • czosnek, 
  • świeży tymianek, 
  • sól, czarny pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • ocet balsamico

Zioła posiekaj drobno, a ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem do smaku i wstaw do lodówki, aby całość się schłodziła. Piersi kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty. Na każdym z nich ułóż kawałki schłodzonego masła w taki sposób, aby tworzyły wałeczek. Mięso zawiń w rulon i zepnij wykałaczką, aby się nie rozwinęło. Do osobnych talerzy wsyp mąkę, bułkę tartą, jajka i roztrzep je. Każdą roladkę obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Kotlety powinny pokryć się sporą ilością panierki. Wstaw je do lodówki na godzinę. Po tym czasie podgrzej olej rzepakowy i smaż każdą roladkę osobno z każdej strony przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Warzywa pokrój w paski i podsmaż na woku.


Duszone kotlety z piersi kurczaka nadziewane kurkami w sosie grzybowym z kopytkami 

  • 2 piersi kurczaka 
  • sól, czarny pieprz, 
  • oliwa z oliwek 
  • kurki 400 g 
  • czosnek 4 ząbki 
  • szalotka 4 szt 
  • tymianek świeży 
  • śmietanka 30 % 400 ml 
  • białe wino 100 ml 
  • kopytka 

Na patelni podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek, dopraw solą i pieprzem, dorzuć umyte kurki. Część odłóż a do reszty wlej wino i kiedy wyparuje dodaj śmietankę. Pierś kurczaka rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.Na każdym dodaj łyżkę farszu i zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Wstaw do piekarnika na funkcję para. Po upieczeniu podawaj z sosem grzybowym i kopytkami.


Grillowane roladki z piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą 

  • 2 piersi z kurczaka 
  • sól, czarny pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • suszone pomidory 100 g 
  • mozzarella małe kulki 1 opakowanie 
  • bazylia świeża 
  • koper włoski 2 szt 
  • pomarańcza 1 szt 

Pierś kurczaka rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Na każdym dodaj pomidora suszonego oraz mozzarellę i liść bazylii. Zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Grilluj kilka minut z każdej strony. Koper włoski pokrój w plastry i zamarynuj w soku z pomarańczy. Grilluj kilka minut z każdej strony. Podawaj z kurczakiem.

Więcej na ten temat