Idealny de volaille z piersi kurczaka z warzywami z woka
- 2 piersi z kurczaka,
- 50 g miękkiego masła,
- 1/2 pęczka koperku lub pietruszki
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- bułka tarta i mąka do obtoczenia,
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- papryka czerwona, zielona i żółta,
- czerwona cebula,
- czosnek,
- świeży tymianek,
- sól, czarny pieprz,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamico
Zioła posiekaj drobno, a ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Wymieszaj z masłem, dopraw solą i pieprzem do smaku i wstaw do lodówki, aby całość się schłodziła. Piersi kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty. Na każdym z nich ułóż kawałki schłodzonego masła w taki sposób, aby tworzyły wałeczek. Mięso zawiń w rulon i zepnij wykałaczką, aby się nie rozwinęło. Do osobnych talerzy wsyp mąkę, bułkę tartą, jajka i roztrzep je. Każdą roladkę obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Kotlety powinny pokryć się sporą ilością panierki. Wstaw je do lodówki na godzinę. Po tym czasie podgrzej olej rzepakowy i smaż każdą roladkę osobno z każdej strony przez kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Warzywa pokrój w paski i podsmaż na woku.
Duszone kotlety z piersi kurczaka nadziewane kurkami w sosie grzybowym z kopytkami
- 2 piersi kurczaka
- sól, czarny pieprz,
- oliwa z oliwek
- kurki 400 g
- czosnek 4 ząbki
- szalotka 4 szt
- tymianek świeży
- śmietanka 30 % 400 ml
- białe wino 100 ml
- kopytka
Na patelni podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek, dopraw solą i pieprzem, dorzuć umyte kurki. Część odłóż a do reszty wlej wino i kiedy wyparuje dodaj śmietankę. Pierś kurczaka rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem.Na każdym dodaj łyżkę farszu i zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Wstaw do piekarnika na funkcję para. Po upieczeniu podawaj z sosem grzybowym i kopytkami.
Grillowane roladki z piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i mozzarellą
- 2 piersi z kurczaka
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- suszone pomidory 100 g
- mozzarella małe kulki 1 opakowanie
- bazylia świeża
- koper włoski 2 szt
- pomarańcza 1 szt
Pierś kurczaka rozbij tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Na każdym dodaj pomidora suszonego oraz mozzarellę i liść bazylii. Zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Grilluj kilka minut z każdej strony. Koper włoski pokrój w plastry i zamarynuj w soku z pomarańczy. Grilluj kilka minut z każdej strony. Podawaj z kurczakiem.