Właśnie rozpoczął się sezon na słoneczniki. Któż nie lubi łuskać świeżych ziarenek? Okazuje się, że poza ogromną przyjemnością nasiona słonecznika są niesamowicie zdrowe. Jak włączyć je do naszej diety?
Krem słonecznikowy z czekoladą do karmelizowanych owoców
- 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
- 1 laska z wanilii
- 2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
- 2-3 łyżki łagodnego rzepakowego
- ½ szklanki mleka
- 2 gruszki
- 4 śliwki
- 2 jabłka
- 1 brzoskwinia
- 2 łyżki cukru
Słonecznik uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 C przez kilka minut.
W szybkoobrotowym mikserze zmiksować z olejem, kakao, mlekiem i miodem.
Owoce oczyścić i pokroić w cząstki podobnej wielkości. Na mocno rozgrzaną patelnię dodać owoce i po chwili dodać cukier. Podrzucać patelnią, aby owoce równo się zrumieniły.
Serwować z kremem.