Pytanie na Śniadanie

Faszerowane warzywa w roli głównej cz.1

Pieczarki faszerowane szpinakiem z serem feta na ostro

  • 12 średnich pieczarek 
  • 100g świeżego szpinaku, 
  • 100g sera feta, pokrojonego w drobną kostkę 
  • 1 mała cebula, drobno posiekana 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 mała czuszka 
  • 1/2 łyżeczki soli ( 
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 
  • 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie) 
  • 1 cytryna (skórka) 

Dokładnie umyj pieczarki i wytnij ich nóżki (nie wyrzucaj nóżek, bo użyjemy ich do farszu). 

Wytłuszcz blachę do pieczenia. 

Przygotowanie farszu: 

W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. 

Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 2-3 minuty, aż stanie się miękka i szklista. 

Dodaj posiekane nóżki pieczarek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. 

Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez około 30 sekund, aż uwolni swój aromat. 

Dodaj świeży szpinaki smaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie. 

Dodaj skórkę z cytryny oraz pokrojoną drobno ostrą papryczkę według smaku 

Do wystudzonego farszu dodaj pokrojony ser feta, sól i pieprz. Mieszaj wszystkie składniki się połączą.  

Faszerowanie pieczarek: 

Przedstawione pieczarki przygotuj na blachę do pieczenia. 

Wypełnij każdą pieczarkę przygotowanym farszem, delikatnie je dociskając. 

Jeśli używasz startego parmezanu, posyp wierzch każdej pieczarki odrobiną sera. 

Pieczenie: 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. 

Umieść wypełnione pieczarki na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut, aż będą miękkie i delikatnie zrumienione na wierzchu. 


Pieczony faszerowany batat z ciecierzycą w maśle orzechowym

  • 2 średnie bataty 
  • 1 puszka ciecierzycy (około 400g), odsączona i opłukana 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku 
  • 1/4 łyżeczki cayenne (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne) 
  • 2 cebulki dymki, pokrojone na cienkie plasterki 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry do dekoracji 
  • Sól i pieprz do smaku 

Pieczenie batatów: 

Rozgrzej piekarnik do 200°C. 

Umyj dokładnie bataty i osusz je ręcznikiem papierowym. 

Nakłuj kilka otworów w batatach widelcem lub nożem, aby ułatwić wyparowanie podczas pieczenia. 

Umieść bataty na blasze do pieczenia i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. 

Piecz bataty przez około 40-50 minut, aż staną się miękkie w środku. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rozmiaru batatów. 

Przygotowanie nadzienia ciecierzycy: 

W dużej misce wymieszaj odsączoną i opłukaną ciecierzycę z olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z limonki, masłem orzechowym, syropem klonowym (lub miodem), przeciśniętym czosnkiem, imbirem w proszku i cayenne (jeśli używasz). 

Dopraw ciecierzycę solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. 

Faszerowanie batatów: 

Gdy bataty będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i przekrój każdy batat wzdłuż na pół, ale nie do końca - zostaw spód w całości. 

Wydrąż miąższ z każdej połówki batata, pozostawiając jednak cienką warstwę miąższu przy skórce, tak aby utworzyć wgłębienie do faszerowania. 

Wydrążany miąższ dodaj do miski z nadzieniem ciecierzycy i delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki. 

Faszerowanie i podanie: 

Napełnij każdą połówkę batata przygotowanym nadzieniem z ciecierzycy, równomiernie go rozprowadzając. 

Posyp faszerowane bataty pokrojoną cebulką dymką.


Faszerowane jabłko kaszą gryczaną i fasolą

  • 4 duże jabłka (np. odmiana Granny Smith) 
  • 1/2 szklanki gryczanej kaszy 
  • 1 puszka czarnej fasoli (około 400g), odsączona i opłukana 
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • 1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego) 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku 
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji 

Przygotowanie jabłek: 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. 

Umyj jabłka i odetnij od każdego górny wierzch tak, aby uzyskać "kapelusz" do faszerowania. 

Za pomocą łyżeczki lub małego noża wydrąż środek jabłka, usuń pestki i część miąższu, pozostawiając jednak grubą ściankę wewnątrz, aby utworzyć wgłębienie do nadziewania. Możesz również wydrążyć trochę miąższu z "kapelusza" jabłka. 

Przygotowanie "kaszanki" z kaszy i czarnej fasoli: 

Ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia. 

W rondlu na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. 

Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 3-4 minuty, aż zmięknie i stanie się szklista. 

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż uwolni swój aromat. 

Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną i odsączoną czarną fasolę do rondla z cebulą i czosnkiem. 

Dodaj suszony majeranek, mieloną paprykę słodką, sól i pieprz do smaku. Mieszaj wszystkie składniki, aż dobrze się połączą. 

Faszerowanie i pieczenie: 

Napełnij każde jabłko przygotowanym nadzieniem "kaszanki", delikatnie dociskając go do środka. 

Umieść faszerowane jabłka w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. 

Na wierzch każdego jabłka połóż wcześniej odcięty "kapelusz" jabłka. 

Pieczenie: 

Piecz jabłka w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż jabłka staną się miękkie, a farsz będzie lekko zrumieniony. 


Małe bakłażany faszerowane serem kozim z orzeszkami włoskimi i natką pietruszki

  • 12 małych bakłażanów 
  • 200g sera koziego kremowego  
  • 1/4 szklanki posiekanych orzeszków włoskich 
  • 1/2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy  
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1/2 łyżeczki suszonego bazylii 
  • 1 skórka z cytryny 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie bakłażanów: 

Odetnij górne końcówki bakłażanów i przekrój je wzdłuż na pół. 

Za pomocą małego noża wydrąż miąższ z każdej połówki bakłażana, pozostawiając cienką warstwę miąższu przy skórce, tak aby utworzyć wgłębienie do nadziewania. 

Wydrążany miąższ drobno posiekaj i odłóż na bok. 

Przygotowanie farszu z serem kozim i orzeszkami włoskimi: 

W misce umieść ser kozi i rozgnieć go widelcem, aby uzyskać gładką konsystencję. 

Dodaj posiekany miąższ bakłażanów, posiekane orzeszki włoskie, ugotowaną soczewicę, skórkę z cytryny natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, suszone oregano i bazylię. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. 

Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku. Jeśli farsz nie jest wystarczająco słony, dodaj trochę więcej soli. oraz miodu 

Faszerowanie i pieczenie: 

Napełnij każdą połówkę bakłażana przygotowanym farszem. 

Umieść faszerowane bakłażany na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz bakłażany w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż bakłażany staną się miękkie i lekko zrumienione. 


Łódki z ziemniaków faszerowane pastą z awokado

  • 2 dojrzałe awokado 
  • 2 pomidory malinowe 
  • 1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej 
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne) 
  • Sok z 1 limonki 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku 
  • 6 ziemniaków  

Oczyść awokado, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżką. Następnie pokrój go w drobną kostkę. 

Pokrój pomidory malinowe w niewielką kostkę. Możesz usunąć nasiona, jeśli nie lubisz zbyt dużej ilości soku w salsie. 

Drobno posiekaj czerwoną cebulę i dodaj ją do miski z awokado i pomidorami. 

Dodaj przeciśnięty czosnek, a jeśli lubisz pikantne, drobno posiekaną papryczkę chili. 

Wyciśnij sok z limonki do miski z pozostałymi składnikami. 

Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, dbając o to, aby awokado i pomidory dobrze połączyły się z cebulą i przyprawami. 

Dodaj posiekaną kolendrę i ponownie delikatnie wymieszaj, aby wszystkie smaki się połączyły. 

Dopraw salsę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. 

Więcej na ten temat