Pytanie na Śniadanie

Zapiekane faszerowane awokado z bekonem, jajkiem i serem cheddar

Zapiekane faszerowane awokado z bekonem, jajkiem i serem cheddar

  • 2 duże awokado 
  • 4 plastry bekonu, usmażone i pokrojone na kawałki 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Natka pietruszki do dekoracji 

Rozgrzej piekarnik do 200°C. 

Przekrój awokado na pół wzdłuż, usuń pestkę i wydrąż trochę miąższu, aby utworzyć większe wgłębienie do nadziewania. 

Wydrążany miąższ drobno posiekaj i odłóż na bok. 

Przygotowanie farszu: 

W misce umieść pokrojony podsmażony bekon, starty ser cheddar i posiekany miąższ awokado. 

Delikatnie wymieszaj składniki farszu, aby wszystkie składniki się połączyły. 

Faszerowanie awokado: 

Napełnij każde awokado przygotowanym farszem, równomiernie go rozprowadzając. 

Wydrąż wgłębienie w farszu, aby utworzyć miejsce na jajko. 

Ostrożnie rozbij jedno jajko do wydrążonego miejsca w każdym awokado. 

Dopraw jajka solą i pieprzem do smaku. 

Umieść awokado na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piecz zapiekane faszerowane awokado w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż jajka będą odpowiednio ścięte, a awokado lekko zrumienione. 

Więcej na ten temat