Pytanie na Śniadanie

Kuchnia mazurska cz.4

Plińce z Pomoćką

Placek:

  • 500 g ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 50 ml mleka 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu
  • 500ml olej do smażenia

Twaróg:

  • 50 g twarogu 
  • 100 g śmietany 18 % 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz

Obrane ziemniaki i cebulę tarkujemy na tarce a następnie dodajemy jajka, mleko, mąkę i skrobię i mieszamy do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i łyżką nakładamy przygotowane ziemniaki. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ściągamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączenia oleju. Następnie nabiał mieszamy razem z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem i świeżym koprem.

Placki wykładamy na talerz, nakładamy pomoćkę na górę.


Dzyndzałki ze szczupakiem

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 400 ml wody
  • sól

Farsz:

  • 700 g szczupaka (filet)
  • 250 g szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki kopru
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Następnie podgrzać wodę z masłem. Letnią wodę z masłem powoli dolewać do mąki i ugniatać do stałej konsystencji. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 20 min.

Filet szczupaka skórujemy. Pokroić w drobną w kostkę. Następnie cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażyć na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Siekamy koper i dodajemy do ryby. Wbijamy jedno jajko, doprawiamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Wstawiamy garnek wody z solą a w międzyczasie wałkujemy ciasto na grubość około 1 mm. Wycinamy ciasto i wkładamy łyżkę farszu do środka. Formujemy pierożki i odkładamy na blat bądź stolnicę oproszoną mąką. Pierogi wrzucimy do gotowania i doprowadzamy do wypłynięcia.


Zapiekanka mazurska

  • 500 g sandacza (filet)
  • 1 por
  • 200 g młodego ziemniaka
  • 200 ml śmietany słodkiej 18 %
  • 150 g mozzarelli wiór
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szalotki
  • 1 cytryna
  • pieprz
  • sól

Obrane ziemniaki pokroić w niewielką kostkę. Następnie pokroić cebulę, czosnek oraz por. Podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Sandacza pokroić w kostkę 0,5cm x 0,5 cm. Natkę pietruszki drobno posiekać i całość wymieszać zresztą składników. Doprawić do smaku. Całość przesypujemy do brytfanki i zasypujemy startym serem. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika 1800C i pieczemy przez około 45 min. Po wyłożeniu na talerz skropić cytryną


Kartacze z mięsem wieprzowym

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaka surowego
  • 500 g ziemniaka ugotowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Farsz:

  • 500 g łopatki wieprzowej (mielonej)
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g majeranku
  • sól
  • pieprz

Okrasa:

  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 białe cebule
  • olej

Jedną porcję ziemniaków ugotować dzień wcześnie. Na drugi dzień resztę ziemniaków przetrzeć i odcedzamy od nich wodę. Ziemniaki mieszamy razem i dodajemy mąkę, skrobię i sól.

Mięso wykładamy do miski. Następnie kroimy cebulę czosnek i dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Masę z ziemniaków formujemy kulki tak aby po rozłożeniu na dłoni można było zawinąć w nią łyżkę farszu z mięsa. Całość zawijamy w łezkę i odkładamy na blacie bądź stolnicy wcześniej obsypaną mąką. W międzyczasie nastawiamy wodę z nie wielką ilością soli.

Po uformowaniu wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut.

W czasie gdy Kartacze się gotują. Kroimy boczek i cebulę w kostkę. Wsypujemy do rondelka z olejem i podsmażamy na złoty kolor. Kartacze wykładamy na talerz i posypujemy zasmażką z boczku.

Więcej na ten temat