Plińce z Pomoćką
Placek:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 500ml olej do smażenia
Twaróg:
- 50 g twarogu
- 100 g śmietany 18 %
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Obrane ziemniaki i cebulę tarkujemy na tarce a następnie dodajemy jajka, mleko, mąkę i skrobię i mieszamy do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i łyżką nakładamy przygotowane ziemniaki. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ściągamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączenia oleju. Następnie nabiał mieszamy razem z drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem i świeżym koprem.
Placki wykładamy na talerz, nakładamy pomoćkę na górę.
Dzyndzałki ze szczupakiem
Ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g masła
- 400 ml wody
- sól
Farsz:
- 700 g szczupaka (filet)
- 250 g szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczki kopru
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Następnie podgrzać wodę z masłem. Letnią wodę z masłem powoli dolewać do mąki i ugniatać do stałej konsystencji. Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 20 min.
Filet szczupaka skórujemy. Pokroić w drobną w kostkę. Następnie cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażyć na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Siekamy koper i dodajemy do ryby. Wbijamy jedno jajko, doprawiamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wstawiamy garnek wody z solą a w międzyczasie wałkujemy ciasto na grubość około 1 mm. Wycinamy ciasto i wkładamy łyżkę farszu do środka. Formujemy pierożki i odkładamy na blat bądź stolnicę oproszoną mąką. Pierogi wrzucimy do gotowania i doprowadzamy do wypłynięcia.
Zapiekanka mazurska
- 500 g sandacza (filet)
- 1 por
- 200 g młodego ziemniaka
- 200 ml śmietany słodkiej 18 %
- 150 g mozzarelli wiór
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g szalotki
- 1 cytryna
- pieprz
- sól
Obrane ziemniaki pokroić w niewielką kostkę. Następnie pokroić cebulę, czosnek oraz por. Podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Sandacza pokroić w kostkę 0,5cm x 0,5 cm. Natkę pietruszki drobno posiekać i całość wymieszać zresztą składników. Doprawić do smaku. Całość przesypujemy do brytfanki i zasypujemy startym serem. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika 1800C i pieczemy przez około 45 min. Po wyłożeniu na talerz skropić cytryną
Kartacze z mięsem wieprzowym
Ciasto:
- 1 kg ziemniaka surowego
- 500 g ziemniaka ugotowanego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Farsz:
- 500 g łopatki wieprzowej (mielonej)
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 g majeranku
- sól
- pieprz
Okrasa:
- 100 g boczku wędzonego
- 2 białe cebule
- olej
Jedną porcję ziemniaków ugotować dzień wcześnie. Na drugi dzień resztę ziemniaków przetrzeć i odcedzamy od nich wodę. Ziemniaki mieszamy razem i dodajemy mąkę, skrobię i sól.
Mięso wykładamy do miski. Następnie kroimy cebulę czosnek i dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Masę z ziemniaków formujemy kulki tak aby po rozłożeniu na dłoni można było zawinąć w nią łyżkę farszu z mięsa. Całość zawijamy w łezkę i odkładamy na blacie bądź stolnicy wcześniej obsypaną mąką. W międzyczasie nastawiamy wodę z nie wielką ilością soli.
Po uformowaniu wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut.
W czasie gdy Kartacze się gotują. Kroimy boczek i cebulę w kostkę. Wsypujemy do rondelka z olejem i podsmażamy na złoty kolor. Kartacze wykładamy na talerz i posypujemy zasmażką z boczku.