Pytanie na Śniadanie

Nie tylko jagodzianki - jakie owoce do drożdżówki?

Kiedy w warzywniakach pojawiają się sezonowe owoce, rozpoczyna się sezon na drożdżówki z owocami. Na początku królują jagodzianki. Potem dołączają rabarbar, porzeczki, maliny. A sezon zamykają śliwki. Dzisiaj robimy przegląd owocowych drożdżówek.

Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki  
  • 150 g cukru  
  • 10 g drożdży suchych  
  • 0,5 l mleka  
  • 200 masło  
  • 4 jajka  
  • 10 g soli  

Wyrabiamy ciasto drożdżowe końcówka z hakiem.  

Mleko i jajka zamieszać.

Dodać pozostałe suche składniki (bez masła).  

Wyrobić chwile, przerzucić na szybkie obroty do podbicia ciasta.

Dodać masło na wolnych obrotach wyrabiać chwile do wchłonięci się masła. 

Przełączyć na szybkie obroty i wyrabiać ciasto.  

Ciasto odpoczywa, rośnie 2-3 godziny.

Dzielimy na porcje 100 g i dodajemy owoce. 

Drożdżówki mogą być zamknięte lub otwarte.

Więcej na ten temat