Pierś kurczaka faszerowana bobem i serem Blue
- Pierś z kurczaka
- 100 gramów ugotowanego i obranego z łupinek bobu
- Trójkąt sera pleśniowego typu niebieskiego
- 1 łyżka natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Umytą i osuszoną pierś przekłuwamy wzdłuż, robiąc kieszonkę. Mięso pieprzymy i delikatnie solimy. W misce łączymy ser pleśniowy, posiekaną natkę pietruszki i pokrojony bób w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem. Tak przygotowaną mieszaninę wkładamy do utworzonej kieszonki. Kieszonkę zapinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem kuchennym. Pierś z wierzchu smarujemy oliwą z oliwek. Przygotowane piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu z ewentualną mała parą). Podajemy z ulubioną sałatką i ryżem.
Pieczone rolki z kurczaka w boczku ze śliwka wędzona
- Pierś z kurczaka
- Boczek wędzony w plastrach
- Suszona śliwka
- Musztarda sarepska
- Olej do wysmarowania formy
- Sól i pieprz do smaku
- wykałaczki
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w długie plastry o grubości około 1 cm, pieprzymy i delikatnie solimy. Z wykorzystaniem foli do żywności, delikatnie rozklepujemy mięso. Na desce układamy plaster boczku, na plaster boczku kładziemy jeden kawałek kurczaka, mięso smarujemy cienką warstwą musztardy, układamy połówkę śliwki wędzonej, zawijamy roladkę. Na koniec spinamy roladkę wykałaczką. Układamy roladki w naczyniu do zapiekania. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż boczek będzie smacznie przyrumieniony.
Pierś z kurczaka w kurkach
- 1 pierś z kurczaka
- 250 gramów świeżych kurek
- 3 łyżki masła
- 100ml śmietany 18%
- 1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Umytego i osuszonego kurczaka kroimy w nieduże kotleciki. Solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy. Kurczaka układamy partiami i smażymy po 3 minuty na każdą stronę. Usmażonego kurczaka odkładamy na ciepły talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy całe masło. Gdy patelnia będzie gorąca wrzucamy grzyby. Zostawiamy je luźno, nie mieszamy aby nie puściły wody i pozostały soczyste. Gdy wyraźnie się zrumienią z jednej strony, mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulkę. Podsmażamy aż zrobi się miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę. Rozprowadzamy na patelni. Kurczaka wraz z sokami, które się wydzieliły przekładamy na patelnię. Krótko podgrzewamy. Serwujemy z młodym, gotowanym ziemniaczkiem.