Pytanie na Śniadanie

Aromatyczna szakszuka na śniadanie

Szakszuka

  • 1 łyżka harisy
  • Pół czerwonej papryki posiekanej w drobną kostkę
  • 4 dojrzałe pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 4 jaja
  • 3 łyżki Jogurtu greckiego

Na dużej, teflonowej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy łyżkę harisy (lub mniej, jeśli nie lubimy zbyt ostrych dań), posiekany czosnek w drobną kostkę oraz paprykę. Podsmażamy przez około 5 minut często mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dusimy na wolnym ogniu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy dziury na jajo w 4 miejscach patelni. Wbijamy jajka rozdzielnie. Pałeczką lub cienka szpatułką delikatnie mieszamy same białka z sosem, starając się aby nie uszkodzić żółtka. Gdy białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne, danie jest gotowe. Wyłączamy gaz, kładziemy kilka kleksów jogurtu greckiego lub serka Labneh i serwujemy udekorowane ulubionym zielonym ziołem, np. kolendrą.

Więcej na ten temat