PLACUSZKI RYŻOWE Z MORELAMI, MIODEM I JOGURTEM
- 100 g suchego ryżu (zwykłego, basmati lub jaśminowego)
- ¾ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki jogurtu
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- DO PODANIA: pokrojone morele (świeże lub usmażone), miód, cynamon i jogurt
Ryż przepłukać na sicie pod zimną wodą, zalać wodą, lekko posolić i ugotować (na 100 g ryżu 200 g wody). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, jogurt, cukier oraz przestudzony ryż. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto (lekko je rozpłaszczyć). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Placki odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem z jogurtem, posiekanymi morelami (mogą być przesmażone) i cynamonem