Pytanie na Śniadanie

Steki z flądry z sosem kaparowo-oliwkowym

Steki z flądry z sosem kaparowo-oliwkowym 

Składniki na 4 osoby: 

  • 2 średnie flądry, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz, 
  • 100g zimnego masła, 
  • 1 słoiczek kaparów, 
  • 1 słoiczek zielonych oliwek, 
  • 1 duża szalotka, 
  • 100 ml śmietanki 30%, 
  • 1 pęczek natki pietruszki 

Flądry oczyść i wyfiletuj. Skrop oliwą, posól i dopraw pieprzem. Smaż na lekko naoliwionej patelni i wykończ zimnym masłem. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię do ryby pocięte: szalotkę, kapary i przepołowione oliwki. Całość lekko zaciągnij śmietanką. Duś krótko. Dopraw na koniec świeżą natką pietruszki. Gotowe

Więcej na ten temat