Wytrawna tarta z pasztetem, orzechami włoskimi i sałatką z rukoli z gruszką i wiśniami
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500g pasztetu kremowego
- 6 jajek
- 100g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki namoczonych rodzynek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól/pieprz do smaku
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 50ml śmietany 36%
Sałatka:
- 80ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 150g rukoli
- 2szt gruszki
- 150g wiśni
Z wymienionych składników sporządzamy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy, cienko wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, wypiekamy do lekkiego zrumienienia. Pasztet wyjmujemy z opakowania i mixujemy z jajkami i śmietaną 18 i 36%, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i gałką muszkatołową. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy, dodajemy do masy pasztetowej razem z namoczonymi rodzynkami i przesiekanymi orzechami. Gotową masę przelewamy do formy z wypieczonym kruchym spodem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na ok 45min. W tym czasie sporządzamy sałatkę, gruszkę kroimy w niewielkie cząstki, wiśnie drylujemy i kroimy na pół, wszystko wrzucamy do miski dodając rukolę. W octu balsamicznego, miodu, oliwy soli i pierzu sporządzamy dressing i skrapiamy nim sałatkę. Tartę wyjętą z piekarnika pozostawiamy do wystudzenia i podajemy z sałatką.
Potrawka z kiełbasy z batatami, cukinią i kolendrą podana z ziołowym jogurtem
- 1kg kiełbasy
- 1kg batatów
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 cukinie
- 1 pęczek kolendry
- 0,7l bulionu drobiowego
- 500ml jogurtu bałkańskiego
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 limonki
Kiełbasę kroimy w dość grube plastry, obsmażamy na rozgrzanym oleju w szerokim garnku lub głębokiej patelni, gdy się zrumieni dodajemy wcześniej obrane i pokrojone w grubą kostkę bataty, chwilkę smażymy i dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy warzywa będą już zeszklone dorzucamy cukinię pokrojoną w cząstki bez gniazd nasiennych. Obsmażamy jeszcze minutę i zalewamy bulionem, doprawiamy świeżym chilli, solą, pieprzem i sokiem z limonki, dusimy wszystko razem aż bataty będą miękkie a potrawa nabierze konsystencji potrawki, na koniec doprawiamy dużą ilością siekanej kolendry. Podajemy z łyżką jogurtu wymieszanego z ziołami, odrobiną majonezu i sokiem z limonki.
Placki ziemniaczane faszerowane wędzonym boczkiem podane z sosem pieczarkowym
Placki:
- Ziemniaki 1 kg
- Biała cebula
- Pęczek natki
- 300g wędzonego boczku
- Jajko 1 szt
- mąka pszenna 2 łyżki
- Cebula suszona 1,5 łyżeczki
- olej
- 1kg pieczarek
- Ząbek czosnku
- 300ml śmietany 36%
- Ogórki zielone 0,5kg
- Dymka 1 pęczek
- Ocet winny biały
- Cukier
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzamy i przeciskamy przez praskę. Pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę podsmażamy na patelni. Smażymy aż boczek się ładnie wytopi i cebula zeszkli następnie wystudzamy i dodajemy posiekaną natkę. Przeciśnięte przez praskę lub dokładnie ugniecione ziemniaki łączymy z 1 jajkiem, mąką i suszoną cebula. Ciasto będzie lepiące, dopóki nie posypiemy dłoni mąką. Z ciasta formujemy grube placki (w ręku, lub na dobrze obsypanej mąką desce). Na połowie układać farsz, przykrywamy drugą połówką i formujemy w dłoniach (obruszonych mąką) placki – lekko je spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem z obu stron na złoty kolor. W garnku smażymy posiekany czosnek i cebulę, gdy się zrumienią dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy aż pieczarki się zrumienią i płyn odparuje, następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy aż sos zgęstnieje. Ogórki kroimy w plastry, dodajemy posiekaną dymkę i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem winnym, odstawiamy na 10 minut do zamarynowania i podajemy razem z plackami polanymi sosem.