Taco z wołowiną
Salsa:
- 5 pomidorów podłużnych
- 4 – 5 świeżych śliwek
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 cm pokrojonego chili, pozbawionego pestek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól
Farsz:
- 1 białą cebulą, pokrojona w drobną kostkę
- ½ łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki chili
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki soku sojowego
- sól, oliwa
- 6 – 12 tortilli, najlepiej kukurydzianych
- świeża kolendra
- limonka
Pomidory i śliwki pokrój w kostkę, pozbywając się nadmiaru soków. Wymieszaj je z czosnkiem, chili, sokiem z limonki, solą i oliwą. Za pomocą ręcznego blendera lekko je zblenduj, tak aby wciąż większość z nich pozostała w kawałkach. Dodaj świeżą kolendrę i dodaj więcej soli, jeśli potrzeba.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę z dodatkiem soli umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka i szklista, około 5 – 6 minut. Dodaj czosnek, przemieszaj i od razu przyprawy: oregano, kumin i chili. Smaż kilkadziesiąt sekund, aż aromaty się uwolnią. Dodaj wołowinę, smaż przez 6 – 8 minut, aż się zarumieni. Odstaw z ognia, wlej sos sojowy, wymieszaj. Dopraw solą, jeśli trzeba.
Tortille podgrzej w piekarniku lub na grillu. Nadziewaj każdą 1 lub 2 łyżkami wołowiny i taką samą ilością salsy. Podawaj z kolendrą i limonką.