Pytanie na Śniadanie

Taco z wołowiną

Taco z wołowiną

Salsa: 

  • 5 pomidorów podłużnych 
  • 4 – 5 świeżych śliwek 
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 
  • 2 cm pokrojonego chili, pozbawionego pestek 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • sól 

Farsz: 

  • 1 białą cebulą, pokrojona w drobną kostkę 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • ½ łyżeczki chili 
  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 2 łyżki soku sojowego 
  • sól, oliwa 
  • 6 – 12 tortilli, najlepiej kukurydzianych 
  • świeża kolendra 
  • limonka 

Pomidory i śliwki pokrój w kostkę, pozbywając się nadmiaru soków. Wymieszaj je z czosnkiem, chili, sokiem z limonki, solą i oliwą. Za pomocą ręcznego blendera lekko je zblenduj, tak aby wciąż większość z nich pozostała w kawałkach. Dodaj świeżą kolendrę i dodaj więcej soli, jeśli potrzeba. 

Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę z dodatkiem soli umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka i szklista, około 5 – 6 minut. Dodaj czosnek, przemieszaj i od razu przyprawy: oregano, kumin i chili. Smaż kilkadziesiąt sekund, aż aromaty się uwolnią. Dodaj wołowinę, smaż przez 6 – 8 minut, aż się zarumieni. Odstaw z ognia, wlej sos sojowy, wymieszaj. Dopraw solą, jeśli trzeba. 

Tortille podgrzej w piekarniku lub na grillu. Nadziewaj każdą 1 lub 2 łyżkami wołowiny i taką samą ilością salsy. Podawaj z kolendrą i limonką.  

Więcej na ten temat