Pytanie na Śniadanie

Taco z kurczakiem

Taco z kurczakiem

  • 12 małych tortilli kukurydzianych  
  • 2 filety z kurczaka 
  • 2 starte ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • sok z 1 limonki 
  • 1 łyżeczka cukru 

Salsa: 

  • 2 dojrzałe awokado 
  • ½ ananasa  
  • 1 puszka kaktusa marynowanego  
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 4 łyżki posiekanej w kosteczkę cebuli (szalotki lub cukrowej) 
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki 
  • sok z limonki 
  • 3 łyżki listków świeżej kolendry 
  • gęsta śmietana 12% 

Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w 1,5 cm kostkę, włożyć do miski, dodać czosnek, oliwę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i odłożyć na pół godziny. 

W międzyczasie przygotować salsę: awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ananasa, pokrojonego w plasterki ananasa, pomidorki koktajlowe, cebulę, chili i listki kolendry, wymieszać. 

Rozgrzać patelnię/wok z nieprzywierającym dnem, wlać dodatkową łyżkę oliwy i podsmażyć z każdej strony kawałki kurczaka. Pod koniec smażenia dodać sok z limonki, cukier i - jeszcze chwilę podsmażając - dokładnie wymieszać. 

Podgrzać tortille, nakładać nadzienie z kurczaka i salsy i składać na pół Podawać dodatkowo z gęstą śmietaną. 


 

Więcej na ten temat