Taco z kurczakiem
- 12 małych tortilli kukurydzianych
- 2 filety z kurczaka
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka cukru
Salsa:
- 2 dojrzałe awokado
- ½ ananasa
- 1 puszka kaktusa marynowanego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki posiekanej w kosteczkę cebuli (szalotki lub cukrowej)
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki
- sok z limonki
- 3 łyżki listków świeżej kolendry
- gęsta śmietana 12%
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić w 1,5 cm kostkę, włożyć do miski, dodać czosnek, oliwę, mąkę kukurydzianą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i odłożyć na pół godziny.
W międzyczasie przygotować salsę: awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki, dodać pokrojonego w drobną kostkę ananasa, pokrojonego w plasterki ananasa, pomidorki koktajlowe, cebulę, chili i listki kolendry, wymieszać.
Rozgrzać patelnię/wok z nieprzywierającym dnem, wlać dodatkową łyżkę oliwy i podsmażyć z każdej strony kawałki kurczaka. Pod koniec smażenia dodać sok z limonki, cukier i - jeszcze chwilę podsmażając - dokładnie wymieszać.
Podgrzać tortille, nakładać nadzienie z kurczaka i salsy i składać na pół Podawać dodatkowo z gęstą śmietaną.