Pytanie na Śniadanie

Taco z krewetkami

Taco z krewetkami

  • 4 tortille kukurydziane 
  • ok. 12 krewetek tygrysich (obrane z usuniętymi jelitami) 
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sos chipotle mayo 

Do wykończenia: 

  • około szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty 
  • 1 awokado 

Sos:

  • ok. 150 ml majonezu 
  • 1 łyżka wody 
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki 
  • 1/2 łyżeczki marynaty adobo z papryczek chipotle. 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 
  • szczypta soli i pieprzu 

Przygotowanie taco z krewetkami: 

W moździerzu rozcieramy przyprawy (kolendra, papryka wędzona, chilli, kmin rzymski, sól i pieprz). Jeśli dysponujecie już przyprawami w proszku, to wystarczy je wymieszać. My jednak lubimy rozcierać, uzyskuje się wtedy znacznie więcej aromatu. 

Krewetki obieramy i pozbawiamy jelita. Tak przygotowane krewetki wrzucamy do miseczki, zasypujemy roztartymi przyprawami, dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy, aby dokładnie się wszystkim pokryły. Odstawiamy na około 5-10 minut do lodówki. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie sosu chipotle mayo. 

Sos:

Wszystkie składniki umieść w niewielkiej miseczce i wymieszaj dokładnie łyżką. Uważaj jednak z ilością chipotle. Dodawaj stopniowo, od czasu do czasu próbując - zawsze możesz dodać więcej, jeśli będzie taka potrzeba. 

Więcej na ten temat