Taco z krewetkami
- 4 tortille kukurydziane
- ok. 12 krewetek tygrysich (obrane z usuniętymi jelitami)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sos chipotle mayo
Do wykończenia:
- około szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 awokado
Sos:
- ok. 150 ml majonezu
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1/2 łyżeczki marynaty adobo z papryczek chipotle.
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie taco z krewetkami:
W moździerzu rozcieramy przyprawy (kolendra, papryka wędzona, chilli, kmin rzymski, sól i pieprz). Jeśli dysponujecie już przyprawami w proszku, to wystarczy je wymieszać. My jednak lubimy rozcierać, uzyskuje się wtedy znacznie więcej aromatu.
Krewetki obieramy i pozbawiamy jelita. Tak przygotowane krewetki wrzucamy do miseczki, zasypujemy roztartymi przyprawami, dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy, aby dokładnie się wszystkim pokryły. Odstawiamy na około 5-10 minut do lodówki. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie sosu chipotle mayo.
Sos:
Wszystkie składniki umieść w niewielkiej miseczce i wymieszaj dokładnie łyżką. Uważaj jednak z ilością chipotle. Dodawaj stopniowo, od czasu do czasu próbując - zawsze możesz dodać więcej, jeśli będzie taka potrzeba.