Pytanie na Śniadanie

Skrzydełka yaki tori ze słodko ostrym sosem sezamowym

Skrzydełka yaki tori ze słodko ostrym sosem sezamowym 

Marynata: 

  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego 
  • 2 łyżki wina mirin 
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego 
  • 3 łyżki wody 
  • 2 łyżeczki brązowego cukru 

Do przygotowania: 

  • 1 kg skrzydełek kurczaka 
  • 2 limonki 
  • 2 papryczki chili 
  • 2 łyżki miodu 
  • do podania: cytryna, shichimi togarashi 

W niewielkim rondelku zagotować wszystkie składniki na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień (tak, aby całość lekko bulgotała) i gotować bez przykrycia, aż ilość płynu zredukuje się o połowę (ok. 30 minut). Gotowa marynata jest gęstawa i połyskująca, jak na załączonym obrazku. Przed użyciem należy ją schłodzić do temperatury pokojowej. 

Skrzydełka podzielić na mniejsze części na stawach. 

Zalać skrzydełka marynatą tak, aby były przykryte, marynować przez całą noc 

Dokładnie osuszyć z marynaty. Skrzydełka położyć na dobrze rozgrzany grill i przykryć. W tym czasie pozostałą marynatę wlać do rondla, dodać sezam, sok z limonki, posiekane papryczki chili oraz miód i zagotować.  

Skrzydełka grillować pod przykryciem przekręcając co kilka minut przez ok. 30min. gdy mięso będzie odchodzić od kości, przekładamy na talerz i polewamy sosem sezamowym przygotowanym z pozostałej marynaty.  

Więcej na ten temat