Sandwich cubano, czyli prasowana bagietka z szarpaną kubańską wieprzowiną z serem i piklami
Składniki na 6-9 osób:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ostrego pieprzu cayenne,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu,
- 1 łyżka mielonego cynamonu,
- 100g brązowego cukru,
- 2 limonki,
- 2 pomarańcze;
- 1 mały słoiczek dobrej jakości majonezu;
- 1 mały słoiczek musztardy dijon;
- 12 – 18 plastrów sera z dziurami;
- 2 bułki szerokie typu wrocławska lub paryska;
- 1 kostka masła;
- 1 słoik słodkich plastrów ogórków konserwowych
Połącz wszystkie suche składniki na marynatę, dodaj do nich otarte skórki z limonek i pomarańczy. Piecz karkówkę w piecu nagrzanym na 160 stopni przez około 2 godziny. W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i limonek, dodaj do niego cukier i zredukuj o połowę. Po upieczeniu schłodź mięso przez około 15 minut i rozerwij je widelcem, dodaj syrop z limonek i
pomarańczy. Całość wymieszaj. Przetnij bułkę na pół i wytnij z każdej 3 kawałki. Posmaruj je z jednej strony majonezem, z drugiej musztardą, przykryj obie strony serem i wyłóż na jedną z nich plastry ogórków. Do środka włóż szarpaną wieprzowinę i złóż kanapkę. Rozpuść masło i posmaruj kanapki z każdej ze stron. Grilluj na grillu kontaktowym. Krój w trójkąty.
Gotowe