Pytanie na Śniadanie

Sandwich cubano, czyli prasowana bagietka z szarpaną kubańską wieprzowiną z serem i piklami

Sandwich cubano, czyli prasowana bagietka z szarpaną kubańską wieprzowiną z serem i piklami

Składniki na 6-9 osób:  

  • 1 kg karkówki wieprzowej, 
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka ostrego pieprzu cayenne, 
  • 1 łyżka soli, 
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu, 
  • 1 łyżka mielonego cynamonu, 
  • 100g brązowego cukru, 
  • 2 limonki, 
  • 2 pomarańcze; 
  • 1 mały słoiczek dobrej jakości majonezu; 
  • 1 mały słoiczek musztardy dijon; 
  • 12 – 18 plastrów sera z dziurami; 
  • 2 bułki szerokie typu wrocławska lub paryska; 
  • 1 kostka masła; 
  • 1 słoik słodkich plastrów ogórków konserwowych

Połącz wszystkie suche składniki na marynatę, dodaj do nich otarte skórki z limonek i pomarańczy. Piecz karkówkę w piecu nagrzanym na 160 stopni przez około 2 godziny. W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i limonek, dodaj do niego cukier i zredukuj o połowę. Po upieczeniu schłodź mięso przez około 15 minut i rozerwij je widelcem, dodaj syrop z limonek i

pomarańczy. Całość wymieszaj. Przetnij bułkę na pół i wytnij z każdej 3 kawałki. Posmaruj je z jednej strony majonezem, z drugiej musztardą, przykryj obie strony serem i wyłóż na jedną z nich plastry ogórków. Do środka włóż szarpaną wieprzowinę i złóż kanapkę. Rozpuść masło i posmaruj kanapki z każdej ze stron. Grilluj na grillu kontaktowym. Krój w trójkąty.

Gotowe

Więcej na ten temat