Krokiety ziemniaczane z twarogiem i dymką
Składniki na 4 osoby:
- 700 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 cebula,
- 100g twarogu,
- 1 jajko,
- 50g bułki tartej,
- 1 pęczek dymki,
- 100g masła
Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na małej patelni stop masło i podsmaż na nim cebulkę. Do zmielonych ziemniaków dodaj cebulę, pokruszony twaróg oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiaj. Z masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na maśle, aż będą złoto-brązowe. Gotowe
Krokiety z pastą z bobu i twarogu
Składniki na 4 osoby:
- 200g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 200 ml ciepłego mleka,
- szczypta tartej gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- 100g twarogu,
- 100g ugotowanego bobu
Twaróg pokrusz i wymieszaj z pogniecionym widelcem bobem, dodaj sól i pieprz. Mąkę usmaż w maśle, następnie dodaj gałkę muszkatołową i ciepłe mleko. Całość gotuj mieszając aż zrobisz gęsty beszamel. Rozłóż go na płaskiej blasze i przestudź. Zawijaj w niego pastę z bobu, rób małe krokieciki o kształcie kciuka i smaż na maśle. Gotowe
Naleśniki na kefirze ze szpinakiem i serem solankowym smażone na maśle
Składniki na 4 osoby:
- 200g mąki pszennej,
- 100 ml kefiru,
- 50 g stopionego masła,
- sól, pieprz,
- 1 jajko,
- 100g szpinaku,
- 100g sera solankowego,
- 50g masła
Mąkę wymieszaj z kefirem, dodaj sól, pieprz, stopione masło i jajko. Całość wymieszaj i naleśniki smaż na maśle. Pokrusz ser i razem ze szpinakiem wkładaj do naleśników, podgrzej je na patelni. Gotowe
Naleśniki na maślance z cukinią i czerwoną cebulą
Składniki na 4 osoby:
- 200g mąki pszennej,
- 100 ml maślanki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g stopionego masła,
- sól, pieprz,
- 1 jajko,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona cebula,
- 50g masła
Mąkę wymieszaj z maślanką, dodaj sól, proszek do pieczenia, pieprz, stopione masło i jajko. Całość wymieszaj i naleśniki smaż na maśle. Podsmaż startą cukinię razem z cebulą na maśle i faszeruj tym naleśniki. Gotowe