Pytanie na Śniadanie

Nabiał w roli głównej cz.3

Krokiety ziemniaczane z twarogiem i dymką

Składniki na 4 osoby: 

  • 700 g ugotowanych ziemniaków, 
  • 1 cebula, 
  • 100g twarogu, 
  • 1 jajko, 
  • 50g bułki tartej, 
  • 1 pęczek dymki, 
  • 100g masła

Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na małej patelni stop masło i podsmaż na nim cebulkę. Do zmielonych ziemniaków dodaj cebulę, pokruszony twaróg oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiaj. Z masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na maśle, aż będą złoto-brązowe. Gotowe


Krokiety z pastą z bobu i twarogu

Składniki na 4 osoby: 

  • 200g mąki pszennej, 
  • 100 g masła, 
  • 200 ml ciepłego mleka, 
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej, 
  • sól, pieprz, 
  • 100g twarogu, 
  • 100g ugotowanego bobu

Twaróg pokrusz i wymieszaj z pogniecionym widelcem bobem, dodaj sól i pieprz. Mąkę usmaż w maśle, następnie dodaj gałkę muszkatołową i ciepłe mleko. Całość gotuj mieszając aż zrobisz gęsty beszamel. Rozłóż go na płaskiej blasze i przestudź. Zawijaj w niego pastę z bobu, rób małe krokieciki o kształcie kciuka i smaż na maśle. Gotowe


Naleśniki na kefirze ze szpinakiem i serem solankowym smażone na maśle

Składniki na 4 osoby: 

  • 200g mąki pszennej, 
  • 100 ml kefiru, 
  • 50 g stopionego masła, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 jajko, 
  • 100g szpinaku, 
  • 100g sera solankowego, 
  • 50g masła

Mąkę wymieszaj z kefirem, dodaj sól, pieprz, stopione masło i jajko. Całość wymieszaj i naleśniki smaż na maśle. Pokrusz ser i razem ze szpinakiem wkładaj do naleśników, podgrzej je na patelni. Gotowe


Naleśniki na maślance z cukinią i czerwoną cebulą

Składniki na 4 osoby: 

  • 200g mąki pszennej, 
  • 100 ml maślanki, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 50 g stopionego masła, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 jajko, 
  • 1 cukinia, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 50g masła

Mąkę wymieszaj z maślanką, dodaj sól, proszek do pieczenia, pieprz, stopione masło i jajko. Całość wymieszaj i naleśniki smaż na maśle. Podsmaż startą cukinię razem z cebulą na maśle i faszeruj tym naleśniki. Gotowe

Więcej na ten temat