Goździki kojarzą nam się przede wszystkim z zimą i zapachem Świąt Bożego Narodzenia. Jednak goździki warto jeść nie tylko zimą. Latem, gdy także narażeni jesteśmy na wirusy, grzyby i bakterie, warto korzystać z nich przy przygotowywaniu posiłków. Jak wykorzystać goździki w kuchni? O tym nasz gość.
Ciasto malinowe na goździkowym spodzie
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 100g orzechów włoskich
- 50 g ziaren kakaowca
- 1 łyżeczka zmielonych goździk
- 150 g rodzynek
Masa:
- 50 g chia zalać 100 ml zimnym mlekiem i odstawić
- puszka mleka kokosowego (gęsta cześć)
- 4 łyżki syropu z agawy
- 150 g orzechów nerkowca
Składniki na spód blendujemy, ugniatamy do foremki i do zamrażarki na 30 min.
Składniki na masę blendujemy.
W międzyczasie 100 ml mleka kokosowego podgrzać i dokładnie wymieszać z 2 łyżeczkami agar-agaru, doprowadzić prawie do zagotowania i wyłączyć.
Gotową masę dodajemy do blendera i razem blendujemy dosłownie parę sekund.
Teraz łączymy wszystko razem z chia i też chwilkę blendujemy.
Gotową masę wykładamy do foremki i w międzyczasie dodajemy maliny.
Ciasto na tym etapie nie potrzebuje schłodzenia.