Pytanie na Śniadanie

Goździki – nie tylko pyszne ale i zdrowe

Goździki kojarzą nam się przede wszystkim z zimą i zapachem Świąt Bożego Narodzenia. Jednak goździki warto jeść nie tylko zimą. Latem, gdy także narażeni jesteśmy na wirusy, grzyby i bakterie, warto korzystać z nich przy przygotowywaniu posiłków. Jak wykorzystać goździki w kuchni? O tym nasz gość.

Ciasto malinowe na goździkowym spodzie

Spód:

  • 100 g płatków owsianych
  • 100g orzechów włoskich 
  • 50 g ziaren kakaowca
  • 1 łyżeczka zmielonych goździk 
  • 150 g rodzynek

Masa:

  • 50 g chia zalać 100 ml zimnym mlekiem i odstawić 
  • puszka mleka kokosowego (gęsta cześć)
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 150 g orzechów nerkowca

Składniki na spód blendujemy, ugniatamy do foremki i do zamrażarki na 30 min.

Składniki na masę blendujemy.

W międzyczasie 100 ml mleka kokosowego podgrzać i dokładnie wymieszać z 2 łyżeczkami agar-agaru, doprowadzić prawie do zagotowania i wyłączyć. 

Gotową masę dodajemy do blendera i razem blendujemy dosłownie parę sekund.

Teraz łączymy wszystko razem z chia i też chwilkę blendujemy. 

Gotową masę wykładamy do foremki i w międzyczasie dodajemy maliny.

Ciasto na tym etapie nie potrzebuje schłodzenia.

Więcej na ten temat