Pytanie na Śniadanie

Podpłomyki na maśle z szynką na śniadanie

Podpłomyki na maśle z szynką

Składniki na 4 osoby: 

  • 300g mąki tortowej, 
  • 1 saszetka suchych drożdży, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 100g masła, 
  • 6 szerokich plastrów dobrej jakości szynki, 
  • 50g twardego sera zagrodowego

Mąkę połącz z solą, cukrem i drożdżami a następnie zalej 200 ml ciepłej wody i zagnieć wielokrotnie ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formuj kulki, rozpłaszczaj ręką i smaż na maśle. Wkładaj na wierzch plastry szynki i starty ser. Przykrywaj drugim plackiem i smaż z dwóch stron. Gotowe!

Więcej na ten temat