Pytanie na Śniadanie

Mielone z różnych stron świata cz.1

Marokańskie bułeczki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego (może być wołowe, jagnięce lub mieszane)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki, posiekana (do posypania na koniec)

W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj letnią wodę i oliwę z oliwek. Zagniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Formuj z niego kulę i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

W dużym rondlu na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oliwy z oliwek, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.

Dodaj mięso mielone do rondla i smaż, rozdrabniając je widelcem, aż będzie całkowicie ugotowane i rumiane.

Dodaj przyprawy: kumin, kolendrę, paprykę słodką, cynamon, imbir, sól i pieprz. Mieszaj, aby dobrze wymieszać przyprawy z mięsem. Smaż jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Zdejmij rondel z ognia i wystudź.

Podziel wyrośnięte ciasto na niewielkie kawałki i formuj z nich małe okrągłe bułeczki.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Bułeczki delikatnie rozpłaszcz, nałóż farsz i zamknij. Umieść je na patelni i smaż z obu stron pod przykryciem, aż staną się złociste i chrupiące.

Podawaj z jogurtem, kawałkami granatu i natką pietruszki.


Wrapy z ostrymi koftami

Na Kofty:

  • 500 g mielonego mięsa (może być wołowe, jagnięce lub mieszane)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki cayenne (lub więcej, jeśli lubisz bardziej pikantne)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)

Na sałatkę z czerwonej kapusty z mango:

  • 2 szklanki startej czerwonej kapusty
  • 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli czerwonej
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • Sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju oliwkowego
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowe składniki do podania:

  • Tortille pszenne lub pełnoziarniste

Sos jogurtowy z kolendrą:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki świeżej posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • Sól i pieprz do smaku

W misce wymieszaj mielone mięso, posiekaną cebulę, czosnek, świeżą kolendrę, kumin, paprykę cayenne, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aby się połączyły.

Formuj małe kulki z mięsa i delikatnie spłaszczaj je, aby uzyskać kształt kofty.

W dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Smaż kofty na patelni z obu stron, aż będą złociste i całkowicie ugotowane.

W misce wymieszaj startą czerwoną kapustę, pokrojone mango, posiekaną cebulę czerwoną, świeżą kolendrę, sok z limonki, olej oliwkowy, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Rozgrzej tortille na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej, aby stały się miękkie i elastyczne.

Nałóż na każdą tortillę kilka koft, i sałatkę z czerwonej kapusty z mango i sos jogurtowy z kolendrą

Sos jogurtowy z kolendrą:

W misce wymieszaj jogurt naturalny, posiekaną kolendrę, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, kumin, sól i pieprz.

Dokładnie wymieszaj składniki, aby sos był dobrze połączony.

Spróbuj sosu i dopraw solą i pieprzem według swoich upodobań.

Przełóż sos do szczelnego pojemnika i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się połączyły.


Lahmacun

Na ciasto:

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody

Na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego (może być wołowe, jagnięce lub mieszane)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka, pieczona i pokrojona w cienkie paski
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki, posiekana (do posypania na koniec)

Dodatkowe składniki do podania:

  • Sok z cytryny
  • Listki świeżej mięty

W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Dodaj oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ciasto, aż składniki się połączą i utworzą gładkie ciasto. Zagniataj ciasto przez kilka minut. Odstaw na bok i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.

W dużym rondlu na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oliwy z oliwek, aż staną się miękkie i zeszklone.

Dodaj mięso mielone do rondla i smaż, rozdrabniając je widelcem, aż będzie całkowicie ugotowane i rumiane.

Dodaj koncentrat pomidorowy, kumin, paprykę słodką, cynamon, sól i pieprz. Mieszaj, aby dobrze wymieszać przyprawy z mięsem. Smaż jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Zdejmij rondel z ognia.

Przygotuj pieczoną paprykę, usuwając gniazda nasienne i krojąc ją w cienkie paski.

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Podziel wyrośnięte ciasto na mniejsze kawałki i roz8. Nałóż na każde kawałki ciasta niewielką ilość farszu z mięsem mielonym. Rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni ciasta, zostawiając niewielki margines.

Na wierzch farszu rozłóż pieczoną paprykę.

Umieść blaszkę z lahmacun na środkowej półce piekarnika i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione i chrupiące.

Gdy lahmacun będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Podawaj lahmacun jako danie główne, skropione sokiem z cytryny i listkami świeżej mięty.


Bakso - indonezyjskie klopsiki gotowane w aromatycznym bulionie z warzywami

Bulion:

  • 500g kości wołowych rosołowych
  • 1 gałka imbiru
  • 4 ząbki czosnku, lekko rozbite
  • 2-calowy kawałek kory cynamonu
  • 3 strąki kardamonu
  • 500g mięsa mielonego
  • 50 gram skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 ml wody
  • 1 jajko,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • 1 mała marchewka (cienkie plasterki)
  • 200g zielonych liści szpinaku i bok choi
  • 250g makaronu jajecznego (ugotowanego)
  • Opcjonalnie: 3 jajka na twardo, dzielone wzdłuż

Bulion: umieść kości wołowe w garnku, zalej wodą, doprowadź do wrzenia; odcedź wszelkie szumowiny, które wznoszą się. Dodaj imbiru, czosnku, cynamonu, kardamonu, goździków i pieprzu. Gotować przez co najmniej dwie godziny.

Klopsiki – składniki wymasować długo i dokładnie. Uformować małe klopsiki.

Odcedź bulion i wlej do garnka; wyrzucić kości i związki aromatyczne. Podgrzać bulion do czasu, aż się rozgotuje. Dodaj klopsiki.

Używając pająka kuchennego, roztrzepuj pokrojoną marchewkę i szpinak osobno w gorącym bulionie.

Podziel makaron na trzy miski.

Podzielić plasterki marchewki i szpinak na trzy porcje i umieścić w miseczkach obok makaronu.

Zalej gorącą zupę i klopsiki bezpośrednio w miski.


Czeskie Karbanatky - klopsy z mięsa mielonego z warzywami i serem

  • 500 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 1 tarty ziemniak
  • 2 tarte cebule
  • 1 jajko
  • 150g tartego sera
  • Garść siekanych ziół – natka, dymka
  • bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, olej do smażenia.
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • Kilka plastrów boczku – opcjonalnie
  • Kminek, ocet, cukier, sól, pieprz do smaku

Tarte warzywa połączyć z bułka jajem i dodać do mięsa. Dodać tarte ziemniaki, ser i finalnie doprawić do smaku.

Masę dokładnie wyrobić i odstawić by stężała.

Uformować klopsy, opanierować i usmażyć na złoto.

Kapusta – Boczek zrumienić na oleju z dodatkiem przypraw. Dodać poszatk0wana kapustę i odrobine wody. Całość dusić do miękkości i finalnie doprawić octem.


Delight - czyli przysmak Sułtana - klopsiki po turecku duszone z warzywami 

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ostra papryka chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • Sól, pieprz do smaku
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub przecieru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z cytryny
  • Oliwa, sezam, tahini do smaku

Mięso na klopsiki: Mięso wołowe, bułkę tartą, chili, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko oraz pietruszkę, kminek, sól i pieprz dokładnie wymieszać na w miarę jednolitą masę. uformuj klopsiki, lekko je na końcu spłaszczając.

Warzywa: Ziemniaki obierz i pokrój w cząstki. Marchewkę obierz i również pokrój w plasterki, paprykę umyj, oczyść z gniazda i nasion, pokrój w cząstki. Ziemniaki, marchewkę i paprykę wymieszaj ze sobą i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu połóż klopsiki.

Pomidory dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli dysponujesz blenderem. Sosem zalej warzywa i klopsiki w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut lub dłużej, aż do miękkości ziemniaków. Jeśli mięso upiecze się wcześniej, wyjmij je i piecz same warzywa do miękkości. Klopsiki włóż z powrotem na kilka minut przed zakończeniem pieczenia, by były gorące.

Pasta – bakłażany podzielić na połówki, skropić oliwa i upiec na złoto. Wydrążyć miąższ i zmiksować z przyprawami.



Więcej na ten temat