Pytanie na Śniadanie

Pomysły na ciepłe herbaty idealne na... upały!

Masala Chai/Tea 

Składniki na (2 osób): 

  • 2 łyżki czarnej herbaty liściastej 
  • 200ml wody 
  • 300ml mleka 
  • cukier wg uznania 
  • 2 cm imbiru tłuczonego 
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu 

W rondelku zagotuj wodę z czarną herbatą. Po chwili dodaj imbir. Kiedy zacznie się gotować- dołóż kardamon i cukier. Ponownie gotuj na wysokim ogniu 5-6 min. 

Dolewaj mleko. Gotuj 5-6 min (kiedy mleko się zagotuje i “rośnie” należy zdejmij rondelek z ognia do opadnięcia i ponownie wstaw na gaz. Czynność zagotowania i opadnięcia powtórz 3-5 razy. 

Gotową herbatę nalej do filiżanek, najlepiej przez siteczko. 


Kashmiri Chai/Tea 

Składniki na (2 osób): 

  • 2 łyżki zielonej herbaty liściastej 
  • 200ml wody 
  • szczypta szafranu 
  • 1 laska cynamonu 
  • 2-3 goździki 
  • 2-3 strączki zielonego kardamonu, utłuczone 
  • 3-4 łyżek cukru 
  • 5 łyżek migdałów drobno pokrojonych 

Namocz szafran w jednej łyżce gorącej wodzie i odstaw obok 

W rondelku zagotuj wodę a po chwili dodaj cynamon, goździki, kardamon i cukier. Gotuj na wysokim ogniu 5-6 min. 

Teraz dodaj zieloną herbatą i gotuj następne 2-3 min. potem przecedź przez sitko do miski. Ponownie przelej powrotem do rondelka i dodaj szafran z wodą i migdały. Gotuj 1-2 min na małym ogniu. 

Gotową herbatę nalej do filiżanek i udekoruj z szafranem 


Mushroom Chai/Tea 

Składniki na (2 osób): 

  • 3-4 pieczarki bardzo drobno pokrojone 
  • 200ml wody 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka kruszonego pieprzu 
  • sól 

Rozgrzej masła na patelni a następnie wrzuć pieczarki i na małym ogniu smaż 4-5 min lub aż będą rumiane. 

Potem dolej wodę, czarny pieprz, sól i dalej gotuj 5 min mieszając cały czas. 

Gotową herbatę nalej do filiżanek. 

Więcej na ten temat