Makaron czarny papardelle z mięsem
- 250 g makaronu papardelle czarnego
- 100 g pikantnej kiełbasy chorizo lub
- 200 g obranych krewetek lub 200 g podudzia kurczaka bez kości
- 3-5 ząbków czosnków
- 1/2 szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne)
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka masła
- kilka listków bazylii
- 1 średni pomidor
Makaron ugotować. Jednocześnie z gotowaniem makaronu, na patelnię kolejno wkładamy: połowę masła, pokrojone chorizo, czosnek, kapary, posiekanego pomidora, krewetki lub kurczaka (lekko posiekane) - wszystko smażymy ok. 2 minut. Wlewamy wino. Gdy lekko odparuje, dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy makaron wprost z gotowania z resztkową woda. Dodajemy schłodzone masło, mieszamy do rozpuszczenia masła i podajemy.
Makaron udon z kaczką, warzywami i imbirem
- 120 g makaronu suchego udon (lub ugotowany 400 g)
- ok. 200 g piersi z kaczki
- 1 szt. kapusty pakchoi
- ok. 20 g imbiru
- 1 szt. anyż gwiaździstego
- odrobina kory cynamonu
- ok. 20 g tamaryndowca lub pasty tamaryndowej
- kilka listów bazylii lub kolendra
- sól i pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 szt. papryka (dowolny kolor)
- ok. 80 g fasolki zielonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie: ostra papryczka
Gotujemy makaron, a jeśli kupiliśmy gotowany - to parzymy go we wrzącej wodzie. Do patelni wkładamy kolejno posiekane: olej, anyż, cynamon, imbir, czosnek, do tego - pokrojone w paski piersi kaczki, sparzoną uprzednio fasolkę, pokrojoną w paski paprykę, kapustę pak choi. Smażymy chwilę intensywnie. Dodajemy tamarynd. Mieszamy, dodajemy porwane listki ziół i wkładamy ugotowany makaron. Czasem na koniec dodaje odrobinę masła. Makaron na talerzu możemy posypać szczypiorem.
Domowe zacierki z gotowanym boczkiem
- 300 g mąki
- woda do zagęszczenia ciasta
- sól i pieprz młotkowany do smaku
- ok. 150 g surowego boczku
- ok. 80 g cebuli
- średni dojrzały pomidor lub 100 g pomidorów z puszki
- mały pęczek kopru
- 4-5 ząbków czosnku
- ok. 60 g sera dojrzałego twardego (tarty)
- 1 łyżka oleju do smażenia
Do mąki dodajemy wodę i zarabiamy gęste ciasto. Nastawiamy garnek z osoloną wodą i doprowadzony do wrzenia. Rwiemy duże zacierki i gotujemy partiami, żeby już gotowe przekładać wprost do patelni z sosem. Boczek parzymy w rondelku z wodą i zielem angielskim w całym kawałku przez ok. 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w małe kawałeczki. Na patelnię wkładamy kolejno: olej, posiekany czosnek, cebulę. Gdy się zeszklą, dodajemy boczek. Wolno smażymy na złoty kolor, dodajemy posiekanego pomidora i na koniec - porwane zioła oraz grubo mielony pieprz. Na talerzu posypujemy tartym, dobrym, twardym serem.
DOMOWE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI MIĘSNYMI, SOSEM POMIDOROWYM I PARMEZANEM
- 1 opakowanie (500 g) makaronu spaghetti
- ok. 600 g mielonego mięsa (indyk, wołowina lub wieprzowina)
- 1 namoczona bułka pszenna (można pominąć)
- 1 cebulka + 2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki bazylii i oregano, sól i pieprz do smaku
SOS POMIDOROWY
- 0,7 l przecieru pomidorowego (passata z butelki)
- 1-2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- Przyprawy: po ½ łyżeczki oregano, bazylii, czerwonej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, duża szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku.
DODATKOWO
- tarty parmezan (lub inny twardy ser),
- olej lub oliwa do smażenia, parmezan listki świeżej bazylii
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju z dodatkiem przypraw. Dodać passatę, zagotować i zblendować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do garnka i odstawić.
Mielone mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawami oraz posiekaną w drobną kostkę i podsmażoną cebulą i czosnkiem. Łyżeczką do herbaty nabierać małe porcje mięsa i zwilżonymi dłońmi formować kuleczki. Układać klopsiki na desce lub talerzu. Kiedy wszystkie będą gotowe podsmażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju (około 2-3 minuty z każdej strony). Klopsiki przełożyć do podgrzanego sosu i gotować około 10-12 minut (mieszać ostrożnie od czasu do czasu).
Podawać z makaronem typu spaghetti. Przed podaniem posypać tartym parmezanem oraz posiekanymi listkami świeżej bazylii.
PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM, MASCARPONEI FILETEM DROBIOWYM
SKŁADNIKI (na 4 osoby)
- 500 g makaronu typu „wstążka” (pappardelle, fettuccine)
- 1 filet drobiowy (podwójny – mniejszy do średniego)
- 250 g serka mascarpone
- ½ szklanki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 250 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (bez dodatków) lub ok. 400 g świeżego
- 1 cebula (średnia)
- 2 ząbki czosnku
- skórka otarta z 1 cytryny + 1-2 łyżki soku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, pieprz (dużo) i sól do smaku
- 2-3 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 1 łyżka masła
- listki świeżej bazylii
- DODATKOWO: 1 szklanka wody z ugotowanego makaronu
Cebulę i czosnek posiekać i odstawić. Jeśli używamy świeżego szpinaku – umyć liście i bardzo drobno posiekać. Pierś drobiową pokoić w małą kostkę (lub paseczki), posolić, wymieszać i odstawić. Mrożony szpinak rozmrozić (choć nie jest to konieczne – rozmrozi się na gorącej patelni).
Na rozgrzanej łyżce masła podsmażyć cebulę ze szczyptą soli (4-5 minut), w połowie smażenia dodać rozdrobiony czosnek. Po chwili dołożyć szpinak, dokładnie wymieszać i dłuższą chwilę podsmażać (jeśli szpinak jest nadal zamrożony należy dusić go na tyle długo, aby odparowała większość wody – kilka minut).
Wstawić makaron do gotowania w osolonej wodzie.
Do sosu dodać mascarpone i na małym ogniu mieszać tak długo, aż cały ser się rozpuści. Wlać śmietanę, ½ szklanki wody z gotującego się makaronu, dodać wszystkie przyprawy (skórka cytrynowa, 1 łyżka soku, gałka, sól i pieprz) i kiedy płyn się zagotuje – wrzucić pokrojonego kurczaka. Mieszać sos i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Jeśli będzie za gęsty (powinien być dosyć rzadki, ale nie jak zupa!) – wlać resztę wody z makaronu. Doprawiać do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Odcedzić makaron, włożyć go z powrotem do garnka, dodać sos i chwilę mieszać (nadmiar płynu natychmiast wchłonie się w makaron). Nałożyć porcje na talerze i posypać tartym parmezanem oraz świeżą bazylią.
PENNE Z KIEŁBASĄ CHORIZO W POMIDORACH
- 500 g makaronu penne (rurki)
- 2 puszki pomidorów krojonych (lub 5-6 sztuk świeżych)
- 250 g pikantnej kiełbasy chorizo
- 100 g zielonych (lub czarnych) oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
- sól i pieprz do smaku
- tarty parmezan (lub inny twardy ser)
- świeża bazylia lub natka pietruszki
- olej lub oliwa do smażenia
Wstawić makaron do gotowania wg przepisu z opakowania (po odcedzeniu zostawić 1/2 szklankę wody z gotowania).
Chorizo pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, wytopić część tłuszczu i dołożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć, aż warzywa zmiękną, pod koniec dodać czosnek, oliwki i przyprawy. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wlać na patelnię (tak samo pomidory z puszki). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut. Jeśli sos będzie za gęsty dodać część odcedzonej wody. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem i świeżymi ziołami.