Pytanie na Śniadanie

Makarony z mięsem cz.1

Makaron czarny papardelle z mięsem

  • 250 g makaronu papardelle czarnego 
  • 100 g pikantnej kiełbasy chorizo lub
  • 200 g obranych krewetek lub 200 g podudzia kurczaka bez kości 
  • 3-5 ząbków czosnków
  • 1/2 szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne) 
  • kilka gałązek natki pietruszki 
  • 1 łyżka kaparów 
  • 1 łyżka masła 
  • kilka listków bazylii 
  • 1 średni pomidor 

Makaron ugotować. Jednocześnie z gotowaniem makaronu, na patelnię kolejno wkładamy: połowę masła, pokrojone chorizo, czosnek, kapary, posiekanego pomidora, krewetki lub kurczaka (lekko posiekane) - wszystko smażymy ok. 2 minut. Wlewamy wino. Gdy lekko odparuje, dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy makaron wprost z gotowania z resztkową woda. Dodajemy schłodzone masło, mieszamy do rozpuszczenia masła i podajemy. 


Makaron udon z kaczką, warzywami i imbirem

  • 120 g makaronu suchego udon (lub ugotowany 400 g)
  • ok. 200 g piersi z kaczki 
  • 1 szt. kapusty pakchoi 
  • ok. 20 g imbiru
  • 1 szt. anyż gwiaździstego 
  • odrobina kory cynamonu 
  • ok. 20 g tamaryndowca lub pasty tamaryndowej 
  • kilka listów bazylii lub kolendra  
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku  
  • 1-2 szt. papryka (dowolny kolor)
  • ok. 80 g fasolki zielonej 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie: ostra papryczka 

Gotujemy makaron, a jeśli kupiliśmy gotowany - to parzymy go we wrzącej wodzie. Do patelni wkładamy kolejno posiekane: olej, anyż, cynamon, imbir, czosnek, do tego - pokrojone w paski piersi kaczki, sparzoną uprzednio fasolkę, pokrojoną w paski paprykę, kapustę pak choi. Smażymy chwilę intensywnie. Dodajemy tamarynd. Mieszamy, dodajemy porwane listki ziół i wkładamy ugotowany makaron. Czasem na koniec dodaje odrobinę masła. Makaron na talerzu możemy posypać szczypiorem.


Domowe zacierki z gotowanym boczkiem 

  • 300 g mąki 
  • woda do zagęszczenia ciasta
  • sól i pieprz młotkowany do smaku 
  • ok. 150 g surowego boczku 
  • ok. 80 g cebuli 
  • średni dojrzały pomidor lub 100 g pomidorów z puszki
  • mały pęczek kopru 
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • ok. 60 g sera dojrzałego twardego (tarty) 
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Do mąki dodajemy wodę i zarabiamy gęste ciasto. Nastawiamy garnek z osoloną wodą i doprowadzony do wrzenia. Rwiemy duże zacierki i gotujemy partiami, żeby już gotowe przekładać wprost do patelni z sosem. Boczek parzymy w rondelku z wodą i zielem angielskim w całym kawałku przez ok. 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w małe kawałeczki. Na patelnię wkładamy kolejno: olej, posiekany czosnek, cebulę. Gdy się zeszklą, dodajemy boczek. Wolno smażymy na złoty kolor, dodajemy posiekanego pomidora i na koniec - porwane zioła oraz grubo mielony pieprz. Na talerzu posypujemy tartym, dobrym, twardym serem.


DOMOWE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI MIĘSNYMI, SOSEM POMIDOROWYM I PARMEZANEM 

  • 1 opakowanie (500 g) makaronu spaghetti 
  • ok. 600 g mielonego mięsa (indyk, wołowina lub wieprzowina)
  • 1 namoczona bułka pszenna (można pominąć)
  • 1 cebulka + 2 ząbki czosnku 
  • po ½ łyżeczki bazylii i oregano, sól i pieprz do smaku

SOS POMIDOROWY 

  • 0,7 l przecieru pomidorowego (passata z butelki)
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: po ½ łyżeczki oregano, bazylii, czerwonej papryki, 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, duża szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku.

DODATKOWO 

  • tarty parmezan (lub inny twardy ser),
  • olej lub oliwa do smażenia, parmezan listki świeżej bazylii  

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju z dodatkiem przypraw. Dodać passatę, zagotować i zblendować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do garnka i odstawić. 

Mielone mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, przyprawami oraz posiekaną w drobną kostkę i podsmażoną cebulą i czosnkiem. Łyżeczką do herbaty nabierać małe porcje mięsa i zwilżonymi dłońmi formować kuleczki. Układać klopsiki na desce lub talerzu. Kiedy wszystkie będą gotowe podsmażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju (około 2-3 minuty z każdej strony). Klopsiki przełożyć do podgrzanego sosu i gotować około 10-12 minut (mieszać ostrożnie od czasu do czasu).

Podawać z makaronem typu spaghetti. Przed podaniem posypać tartym parmezanem oraz posiekanymi listkami świeżej bazylii.


PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM, MASCARPONEI FILETEM DROBIOWYM 

SKŁADNIKI (na 4 osoby)

  • 500 g makaronu typu „wstążka” (pappardelle, fettuccine)
  • 1 filet drobiowy (podwójny – mniejszy do średniego)
  • 250 g serka mascarpone
  • ½ szklanki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • 250 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (bez dodatków) lub ok. 400 g świeżego
  • 1 cebula (średnia)
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny + 1-2 łyżki soku
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, pieprz (dużo) i sól do smaku
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 1 łyżka masła
  • listki świeżej bazylii
  • DODATKOWO: 1 szklanka wody z ugotowanego makaronu

Cebulę i czosnek posiekać i odstawić. Jeśli używamy świeżego szpinaku – umyć liście i bardzo drobno posiekać. Pierś drobiową pokoić w małą kostkę (lub paseczki), posolić, wymieszać i odstawić. Mrożony szpinak rozmrozić (choć nie jest to konieczne – rozmrozi się na gorącej patelni).

Na rozgrzanej łyżce masła podsmażyć cebulę ze szczyptą soli (4-5 minut), w połowie smażenia dodać rozdrobiony czosnek. Po chwili dołożyć szpinak, dokładnie wymieszać i dłuższą chwilę podsmażać (jeśli szpinak jest nadal zamrożony należy dusić go na tyle długo, aby odparowała większość wody – kilka minut).

Wstawić makaron do gotowania w osolonej wodzie.

Do sosu dodać mascarpone i na małym ogniu mieszać tak długo, aż cały ser się rozpuści. Wlać śmietanę, ½ szklanki wody z gotującego się makaronu, dodać wszystkie przyprawy (skórka cytrynowa, 1 łyżka soku, gałka, sól i pieprz) i kiedy płyn się zagotuje – wrzucić pokrojonego kurczaka. Mieszać sos i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Jeśli będzie za gęsty (powinien być dosyć rzadki, ale nie jak zupa!) – wlać resztę wody z makaronu. Doprawiać do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

Odcedzić makaron, włożyć go z powrotem do garnka, dodać sos i chwilę mieszać (nadmiar płynu natychmiast wchłonie się w makaron). Nałożyć porcje na talerze i posypać tartym parmezanem oraz świeżą bazylią. 


PENNE Z KIEŁBASĄ CHORIZO W POMIDORACH 

  • 500 g makaronu penne (rurki)
  • 2 puszki pomidorów krojonych (lub 5-6 sztuk świeżych)
  • 250 g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 100 g zielonych (lub czarnych) oliwek 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano 
  • sól i pieprz do smaku 
  • tarty parmezan (lub inny twardy ser)
  • świeża bazylia lub natka pietruszki 
  • olej lub oliwa do smażenia 

Wstawić makaron do gotowania wg przepisu z opakowania (po odcedzeniu zostawić 1/2 szklankę wody z gotowania). 

Chorizo pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, wytopić część tłuszczu i dołożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć, aż warzywa zmiękną, pod koniec dodać czosnek, oliwki i przyprawy. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wlać na patelnię (tak samo pomidory z puszki). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut. Jeśli sos będzie za gęsty dodać część odcedzonej wody. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem i świeżymi ziołami.

Więcej na ten temat