Pytanie na Śniadanie

Dania z kurczakiem cz.4

Kurczak Umami ze słodko glazurą sojową

  • 1 kurczak 2 - 2,5 kg
  • Kilka gałązek tymianku
  • 1 główka czosnku
  • 3 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki oleju

Glazura:

  • 50ml ciemnego sosu sojowego
  • 100ml miodu
  • 2-3 łyżki octu ryżowego

Listki tymianku wyskubać, połączyć z olejem, solą i pieprzem. Kurczaka umieścić w naczyniu i wymasować z marynatą. Idealnie, jak pozostawimy mięso na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.

Pozostałe łodygi tymianku, główkę czosnku przeciętą na pół i połówki cebul umieścić w środku kurczaka.

Kurczaka związać sznurkiem masarskim tak, aby zamknąć wewnątrz dodatki (lekko się uparują pozostawiając cudowny aromat i bazę do sosu). Kurczaka obsmażyć z każdej strony po ok 5 minut na maśle i umieścić na tacy do pieczenia.

Piekarnik ustawić na pieczenie w 180 C.

Cel wypieczenia 80 C – zabiera to ok 70 minut.


Kurczak marynowany pieprzem i miętą podany z glazurowaną cebulą i owocami

  • 1 kurczak ok 2-2,5kg
  • Kilka gałązek mięty
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 50ml oleju
  • 100g masła – do marynowania
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kilka ząbków czosnku
  • Łodygi mięty
  • 2 cebule

Dodatki:

  • 2 cebule
  • 4 morele
  • 2 jabłka
  • 2 nektarynki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • Kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
  • Sól, pieprz
  • 2-3 łyżki octu winnego

Listki mięty posiekać i połączyć z pieprzem, solą i olejem. Kurczaka wymasować z marynatą a we wnętrzu umieścić łodygą mięty, pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku.

Upiec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok 70 minut.

Dodatki:

Cebule i owoce pokroić w podobnej wielkości cząstki. Na rozgrzanej patelni dodać cukier lub miód i cebule a po chwili owoce. Całość zrumienić potrząsając patelnią. Wykończyć octem, wyskubanymi ziołami i finalnie doprawić do smaku.


Sałatka Taco z grillowanym kurczakiem, fasola, awokado i pomidorami

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki cipotle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 czerwona papryka
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka fasolki konserwowej
  • 1 cebula
  • 1 garść posiekanej kolendry
  • Kilka garści chipsów tortilla
  • 120 g sera cheddar, startego
  • 1 awokado
  • Do smaku sok z limonki

Dressing:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka pasty chilli
  • 1 łyżka ketchupu

Kurczak: Rozgrzej grill do 220C składniki marynaty posiekać drobno i wymasować z kurczakiem.

Ugrillować obracając z obu stron ok 14 minut. Lekko wystudzić i pokroić w paski.

Składniki sałatki pokroić w podobnej wielkości cząstki i układać estetycznie w naczyniu.

Nachos – tortille pokroić w trójkąty, połączyć z odrobina oliwy, papryką i sola i upiec pod grillem ok 10 minut w 200 C obracając i mieszając.

Całą sałatka posypać nachos i tartym serem. Opcjonalnie sałatkę umieścić pod grillem na 5 minut, aby ser się roztopił.

Składniki dressingu wymieszać w misce, doprawić finalnie do smaku i polać nim sałatkę.


Hawajska sałatka z grillowanym kurczakiem, kukurydza i awansem

  • 500g ulubionych elementów z kurczaka – filet, udziki
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka siekanego czosnku
  • 1 łyżeczka siekanego imbiru
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ! łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 zmiażdżone goździki
  • Sól, pieprz, chilli do smaku
  • 50 ml oleju
  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 ananas
  • Kilka pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 zielone papryki

Elementy kurczaka oczyścić i zamarynować ze składnikami marynaty. Całość umieścić w lodówce na kilka godzin. Kurczaka grillować ok 15 minut obracając.

Kolby kukurydzy lekko skropić olejem i grillować na złoto obracając.

Ananas pokroić w plastry i ugrillować na złoto. Resztę warzyw pokroić w cząstki podobnej wielkości do ananasa. Warzywa mogą być również chwilę grillowane, ale tylko aby je podgrzać.

Dodatki połączyć w naczyniu z sokiem z cytryny lub limonki, miodem i doprawić finalnie do smaku.

Tak przygotowane wysypać do naczynia i na wierzchu ułożyć kawałki grillowanego kurczaka.

Więcej na ten temat