Kurczak Umami ze słodko glazurą sojową
- 1 kurczak 2 - 2,5 kg
- Kilka gałązek tymianku
- 1 główka czosnku
- 3 cebule
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki oleju
Glazura:
- 50ml ciemnego sosu sojowego
- 100ml miodu
- 2-3 łyżki octu ryżowego
Listki tymianku wyskubać, połączyć z olejem, solą i pieprzem. Kurczaka umieścić w naczyniu i wymasować z marynatą. Idealnie, jak pozostawimy mięso na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
Pozostałe łodygi tymianku, główkę czosnku przeciętą na pół i połówki cebul umieścić w środku kurczaka.
Kurczaka związać sznurkiem masarskim tak, aby zamknąć wewnątrz dodatki (lekko się uparują pozostawiając cudowny aromat i bazę do sosu). Kurczaka obsmażyć z każdej strony po ok 5 minut na maśle i umieścić na tacy do pieczenia.
Piekarnik ustawić na pieczenie w 180 C.
Cel wypieczenia 80 C – zabiera to ok 70 minut.
Kurczak marynowany pieprzem i miętą podany z glazurowaną cebulą i owocami
- 1 kurczak ok 2-2,5kg
- Kilka gałązek mięty
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
- 50ml oleju
- 100g masła – do marynowania
- Sól, pieprz do smaku
- Kilka ząbków czosnku
- Łodygi mięty
- 2 cebule
Dodatki:
- 2 cebule
- 4 morele
- 2 jabłka
- 2 nektarynki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru lub miodu
- Kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
- Sól, pieprz
- 2-3 łyżki octu winnego
Listki mięty posiekać i połączyć z pieprzem, solą i olejem. Kurczaka wymasować z marynatą a we wnętrzu umieścić łodygą mięty, pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku.
Upiec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok 70 minut.
Dodatki:
Cebule i owoce pokroić w podobnej wielkości cząstki. Na rozgrzanej patelni dodać cukier lub miód i cebule a po chwili owoce. Całość zrumienić potrząsając patelnią. Wykończyć octem, wyskubanymi ziołami i finalnie doprawić do smaku.
Sałatka Taco z grillowanym kurczakiem, fasola, awokado i pomidorami
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki cipotle
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 2 piersi z kurczaka
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 1 czerwona papryka
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 1 puszka fasolki konserwowej
- 1 cebula
- 1 garść posiekanej kolendry
- Kilka garści chipsów tortilla
- 120 g sera cheddar, startego
- 1 awokado
- Do smaku sok z limonki
Dressing:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka pasty chilli
- 1 łyżka ketchupu
Kurczak: Rozgrzej grill do 220C składniki marynaty posiekać drobno i wymasować z kurczakiem.
Ugrillować obracając z obu stron ok 14 minut. Lekko wystudzić i pokroić w paski.
Składniki sałatki pokroić w podobnej wielkości cząstki i układać estetycznie w naczyniu.
Nachos – tortille pokroić w trójkąty, połączyć z odrobina oliwy, papryką i sola i upiec pod grillem ok 10 minut w 200 C obracając i mieszając.
Całą sałatka posypać nachos i tartym serem. Opcjonalnie sałatkę umieścić pod grillem na 5 minut, aby ser się roztopił.
Składniki dressingu wymieszać w misce, doprawić finalnie do smaku i polać nim sałatkę.
Hawajska sałatka z grillowanym kurczakiem, kukurydza i awansem
- 500g ulubionych elementów z kurczaka – filet, udziki
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka siekanego czosnku
- 1 łyżeczka siekanego imbiru
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ! łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1-2 zmiażdżone goździki
- Sól, pieprz, chilli do smaku
- 50 ml oleju
- 2 kolby kukurydzy
- 1 ananas
- Kilka pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 zielone papryki
Elementy kurczaka oczyścić i zamarynować ze składnikami marynaty. Całość umieścić w lodówce na kilka godzin. Kurczaka grillować ok 15 minut obracając.
Kolby kukurydzy lekko skropić olejem i grillować na złoto obracając.
Ananas pokroić w plastry i ugrillować na złoto. Resztę warzyw pokroić w cząstki podobnej wielkości do ananasa. Warzywa mogą być również chwilę grillowane, ale tylko aby je podgrzać.
Dodatki połączyć w naczyniu z sokiem z cytryny lub limonki, miodem i doprawić finalnie do smaku.
Tak przygotowane wysypać do naczynia i na wierzchu ułożyć kawałki grillowanego kurczaka.