Pytanie na Śniadanie

Najlepsze amerykańskie desery

Słodkości, jakie królują w USA, powstały dzięki mieszance wpływów kuchni angielskiej, francuskiej oraz hiszpańskiej, najpopularniejsze z nich to apple pie, sernik nowojorski czy root beer. Jak zrobić najlepszy amerykański deser o tym nasi goście...

Apple pie (forma 26 cm) 

Ciasto kruche: 

  • 420 g mąki pszennej 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 320 g zimnego masła 
  • 140 ml zimnej wody 
  • szczypta soli 

Nadzienie: 

  • 4-5 jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 80 g brązowego cukru 

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i szczyptę soli. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników. Zmiksować mikserem (mieszadłem-łopatką) przez około 20-30 sekund do powstania kruszonki. Dodać wodę i zmiksować lub zagniatać ręką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Formę do pieczenia wysmarować masłem. W czasie chłodzenia przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać w misce z cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Na cieście rozłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować na grubość 2-3 mm, pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Ułożyć na cieście tworząc kratkę. Wystające końcówki odciąć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 60 minut na złoty kolor. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem i podawać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.


Sernik nowojorski (tortownica 24 cm) 

Ciasto na spód i boki: 

  • 250 g ciastek pełnoziarnistych
  • 125 g roztopionego masła 

Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 

  • 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego lub serka śmietankowego 
  • 250 g śmietany 18% 
  • 3 duże jaja 
  • 230 g drobnego cukru 
  • 65 g mąki pszennej 
  • otarta skórka z 1 cytryny 
  • 60 ml soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Polewa śmietanowa: 

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g cukru pudru 

Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozdrobnić w blenderze i dodać roztopione masło, całość wymieszać, by powstała konsystencja mokrego piasku. Przesypać do tortownicy, wyłożyć boki do połowy, wyrównać dno tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Formę owinąć dwukrotnie folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia składników. Nie miksować za długo, by nie napowietrzyć masy serowej, bo wtedy sernik urośnie i opadnie. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę włożyć do blachy, która do połowy jest wypełniona gorącą wodą i piec przez 10 minut w temp. 180 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 60-80 minut. Wy-studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.

Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłożyć na przestudzony sernik.


Red velvet cake (tortownica 24 cm)

Ciasto: 

  • 370 g mąki pszennej 
  • 250 g miękkiego masła 
  • 280 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 250 ml jogurtu naturalnego 
  • 2-3 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 
  • szczypta soli 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki 30-36% 
  • ¾ szklanki cukru pudru 
  • 350 g mascarpone 
  • 375 g słonego serka śmietankowego

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie wbijać pojedynczo jajka, cały czas ubijając masę. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać szczyptę soli i kakao. Do masy jajeczno-maślanej partiami dodawać suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i barwnik. Delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy i piec około 40-50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić, następnie pokroić na 3 blaty. Górkę w biszkopcie ściąć.

Śmietankę wraz z mascarpone i cukrem pudrem ubić na sztywną masę. Następnie dodać serek i całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach, tak by powstał jednolity krem. Powstałym kremem przełożyć blaty biszkoptu, można też posmarować nim boki i górę tortu. Ozdobić świeżymi, sezonowymi owocami. Schłodzić w lodówce.


Root beer (na piwie bezalkoholowym)

  • zimny waniliowy napój typu cola 
  • lody waniliowe 
  • kostki lodu
  • bita śmietana

Do wysokiej szklanki wsadzić kilka kostek lodu.

Nalać colę, pozostawiając nieco miejsca na lody.

Dodać kulkę lodów i rurkę oraz bitą śmietanę.

Więcej na ten temat