Słodkości, jakie królują w USA, powstały dzięki mieszance wpływów kuchni angielskiej, francuskiej oraz hiszpańskiej, najpopularniejsze z nich to apple pie, sernik nowojorski czy root beer. Jak zrobić najlepszy amerykański deser o tym nasi goście...
Apple pie (forma 26 cm)
Ciasto kruche:
- 420 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 320 g zimnego masła
- 140 ml zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4-5 jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 80 g brązowego cukru
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i szczyptę soli. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników. Zmiksować mikserem (mieszadłem-łopatką) przez około 20-30 sekund do powstania kruszonki. Dodać wodę i zmiksować lub zagniatać ręką do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 30-60 minut. Formę do pieczenia wysmarować masłem. W czasie chłodzenia przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Wymieszać w misce z cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Na cieście rozłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować na grubość 2-3 mm, pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Ułożyć na cieście tworząc kratkę. Wystające końcówki odciąć. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 60 minut na złoty kolor. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem i podawać z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
Sernik nowojorski (tortownica 24 cm)
Ciasto na spód i boki:
- 250 g ciastek pełnoziarnistych
- 125 g roztopionego masła
Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej):
- 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego lub serka śmietankowego
- 250 g śmietany 18%
- 3 duże jaja
- 230 g drobnego cukru
- 65 g mąki pszennej
- otarta skórka z 1 cytryny
- 60 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa śmietanowa:
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 50 g cukru pudru
Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozdrobnić w blenderze i dodać roztopione masło, całość wymieszać, by powstała konsystencja mokrego piasku. Przesypać do tortownicy, wyłożyć boki do połowy, wyrównać dno tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Formę owinąć dwukrotnie folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do połączenia składników. Nie miksować za długo, by nie napowietrzyć masy serowej, bo wtedy sernik urośnie i opadnie. Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Tortownicę włożyć do blachy, która do połowy jest wypełniona gorącą wodą i piec przez 10 minut w temp. 180 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 60-80 minut. Wy-studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.
Śmietanę z cukrem pudrem wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyłożyć na przestudzony sernik.
Red velvet cake (tortownica 24 cm)
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 280 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
- szczypta soli
Krem:
- 500 ml śmietanki 30-36%
- ¾ szklanki cukru pudru
- 350 g mascarpone
- 375 g słonego serka śmietankowego
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie wbijać pojedynczo jajka, cały czas ubijając masę. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać szczyptę soli i kakao. Do masy jajeczno-maślanej partiami dodawać suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i barwnik. Delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy i piec około 40-50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić, następnie pokroić na 3 blaty. Górkę w biszkopcie ściąć.
Śmietankę wraz z mascarpone i cukrem pudrem ubić na sztywną masę. Następnie dodać serek i całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach, tak by powstał jednolity krem. Powstałym kremem przełożyć blaty biszkoptu, można też posmarować nim boki i górę tortu. Ozdobić świeżymi, sezonowymi owocami. Schłodzić w lodówce.
Root beer (na piwie bezalkoholowym)
- zimny waniliowy napój typu cola
- lody waniliowe
- kostki lodu
- bita śmietana
Do wysokiej szklanki wsadzić kilka kostek lodu.
Nalać colę, pozostawiając nieco miejsca na lody.
Dodać kulkę lodów i rurkę oraz bitą śmietanę.